H.M. Konungens tal i Rådhusparken i Jönköping

Jönköping

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kära invånare i Jönköpings län,

Drottningen och jag vill tacka för en givande dag här i Jönköpings län.

Vi alla, i Kungafamiljen, gör varje år många resor i olika delar av vårt land. Det varierar från officiella till rent privata besök och många inbjudningar är inriktade på ett specifikt jubileum eller en särskild händelse.

I år är det 40 år sedan jag blev Sveriges Konung och statschef.
Det här evenemanget är startskottet på de länsresor där Drottningen och jag gärna vill se hela landet och förhoppningsvis möta många av Sveriges invånare från söder till norr. Det är en stor möjlighet att under ett år få ta del av allt som händer runt om i länen i landet. Vi har planerat för ett besök till varje län, med start i förrgår i Kalmar län och med avslutning i september i Jämtlands län.

Idag har vi kommit fram till Jönköping, vid Vätterns södra strand.

Berättelsen kring utvecklingen i länet visar ofta på den sanne smålänningen med sin envishet och entreprenörsanda. Dessa drivkrafter bidrog starkt till utvecklingen av landet runt förra sekelskiftet.

På vår resa genom Jönköpings län har vi fått uppleva en del av de unika egenskaperna som karaktäriserar länet av idag. Det är ett tydligt företagarlän med tillverkningsindustri som bas med en befolkning som är kända för idérikedom och stark vilja.

Länets yta täcks till 70 % av skog, vilket har lett till att ungefär hälften av landets träindustri är koncentrerad hit. En viktig utmaning är då att fortsätta skapa goda förutsättningar för branschens utveckling. Den så kallade Gnosjöandan märks väl i de verksamheter som vi hittills haft möjlighet att besöka. Den framåtanda som präglar länet visar på stort engagemang och entusiasm och den kommer hjälpa er att klara även konjunkturnedgångar.

Det är inspirerande att få se och uppleva den mångfald som finns i länet. Allt från ett levande och vackert landskap med framgångsrika företag, fantastiska matupplevelser till en professionell högskola. Idag krävs det välutbildad och engagerad personal i alla branscher. De utbildningar som högskolan erbjuder bidrar ytterligare till kompetensutveckling av medarbetarna hos länets företag. Det hjälper också företagen att klara konkurrensen på den globala marknaden.

Tidigare idag var vi i vackra Apladalen i Värnamo. Där besökte vi Skattkistans förskola, en skola som skapar goda förutsättningar för kommande generationer att leka sig till kunskaper och erfarenheter. Denna förskola präglas också av modern miljöplanering, eftersom den är byggd i passivhusteknik. Det bidrar förhoppningsvis till att barnen tidigt får en medvetenhet om det hållbara samhället.

Därefter gick vårt besök vidare till Byarum i Vaggeryds kommun. Där fick vi beskåda Byarums Bruks gjutna parksoffor som står i nästan varje kommun runt om i landet. Bruket är ett spännande företag som gjuter i återvunnen aluminium och fick utmärkelsen Årets designstrategi 2013.

Nu har vi kommit hit till länets största kommun och residensstaden Jönköping. Men vår resa i länet slutar inte här. Vi reser vidare till ytterligare kommuner och entreprenörer och ska bland annat få veta mer om satsningen på biogasanläggningen i Habo och hur man använder spillvärmen till att värma grannens växthus.

Vi kommer också att möta en annan värme i Sandhem. Vi har förstått att i Sandhem finns det en ladugård som ser helt vanlig ut på utsidan, men inne i ladan finns en palmkantad sandstrand i 35-gradig värme med havsbrus. Det kan ju tyckas konstigt att möta sommaren när det fortfarande är vårvinter utomhus. Så vi får hoppas vi är rätt klädda i Axtorp Sunhouse.

Dagens sista besöksmål är Habo kyrka, som är en träkyrka som sägs vara något utöver det vanliga.

Avslutningsvis vill Drottningen och jag än en gång tacka; dels för att ni med era fina satsningar bidrar till landets tillväxt och dels framföra ett stort tack till alla som bidragit till en givande dag i Jönköpings län. Ert län sjuder av framtidstro och optimism.

Lycka till i fortsättningen!

Till toppen