H.K.H. Prins Carl Philips tal vid invigningen av ÅF Offshore Race

(Det talade ordet gäller)

Kära publik, funktionärer och alla seglare,

Välkomna till årets upplaga av Gotland Runt!

Det är en stor ära och glädje för mig att få vara här på Skeppsholmen ikväll för att inviga tävlingen 2012.

Gotland Runt är en av världens största havskappseglingar, och det är med spänning vi nu kan följa en ny fas i tävlingens historia.

ÅF Offshore Race har nämligen flyttat starten och evenemanget till Stockholms centrala farvatten.

Jag tycker det är extra roligt att fler kommer kunna ta del av denna tävling, antingen som deltagare eller som åskådare runt Stockholms kajer. Jag med flera ser fram emot en ny återkommande folkfest i Stockholm, både på land och på vattnet.

ÅF Offshore Race är en utmaning även för den mest erfarne seglaren.

Under årens lopp har de tävlande mötts av kraftprov som tuffa starter, hårda vindar, men även vindfattiga dagar, dimma, slitage på båt och segel, lite sömn och gassande sol.

Vid målgången möts man varje år av väderbitna, trötta men mycket glada och lyckliga seglare.

Det minns jag väl från när jag själv deltog tillsammans med min far på Röde Orm. Vi fick inslag av allt som jag nämnde tidigare, men med gott kamratskap och sjömanskap så klarar man det mesta.

Jag vill även rikta en stor eloge till det imponerande arbete som ligger bakom tävlingen. KSSS:s stab av ideella funktionärer gör ett fantastiskt arbete, ett arbete som nu inför i år ställts inför nya utmaningar med starten i centrala Stockholm. Det begränsade utrymmet här gör att det kommer bli en extra spännande och rafflande start.

Jag vill även passa på att tacka Stockholms Stad som tillsammans med Stockholms Hamnar har arbetat hårt för att genomföra årets tävling.

Vi ser fram mot en spännande havskappsegling och önskar deltagarna lycka till och Fair Winds!

Härmed förklarar jag ÅF Offshore Race, Stockholm Gotland Runt invigt!

Till toppen