H.K.H. Kronprinsessans tal vid invigningen av Jokkmokks marknad

Jokkmokk

(Det talade ordet gäller)

Kära jokkmokksbor,
och hitresta från när och fjärran.

Det känns fint att vara tillbaka i Jokkmokk, bara 3 månader efter att jag och min man, Prins Daniel var här sist.

Då handlade det om Världsarvsområdet Laponia. Idag är anledningen Jokkmokks Marknad och miljökonferensen Jokkmokk Winter Conference.

Förra året högtidlighöll vi att det var 200 år sedan Karl XIV Johan valdes till Kronprins av Sverige. Hans barnbarn, alltså min farfars farfars farbror var Karl XV. Det finns en berättelse från Jokkmokk om honom.

När han var kronprins, alltså i liknande situation som jag själv, reste han i Norrbotten i mitten av 1860-talet och kom så till Jokkmokk. Där blev han erbjuden två rågade tallrikar med Pärlälvspärlor och köpte dem. Av större delen av dessa pärlor lät han tillverka ett flerradigt halsband, diadem och armband till kronprinsessan (Lovisa av Nederländerna). Smyckena ställdes ut vid Parisutställningen 1867. Men - där stals de, och ingen vet än idag var de finns. Det känns sorgligt att dessa pärlor inte finns för att påminna oss om Pärlälven och Jokkmokks historia.

Idag är flodpärlmusslorna fridlysta. Men förr var pärlor en av alla de varor
som köptes och såldes vid Jokkmokks marknad.

1602 reste hertig Karl, som sedan blev kung Karl IX, runt Bottenviken för att lära känna sitt rike. Fyra år senare, 1606 lät han inrätta fem marknader i Lappland:
i Lycksele och Arvidsjaur i söder, Jukkasjärvi och Enontekis i norr, och så Jokkmokk i mitten.

Syftet var att markera rikets omfattning mot norr genom att styra handeln och ta upp skatt av befolkningen. Marknaderna var också plats för kyrkliga sammankomster. Idag sköter vi skatteuppbörden på annat sätt. Men marknadens uppgift som kyrkhelg och handelsplats lever vidare.

Målet är att marknaden ska fortsätta att utvecklas som en mångkulturell handelsplats - under minst 400 år till.

Idag innehåller Jokkmokks marknad så mycket mer än när den skapades. En vecka av inte bara varor som säljs och köps, utan också ett digert program av kultur, konferenser, gudstjänster, nöjen, god mat och mycket mer.

Jokkmokk Winter Conference med unga deltagare från ett stort antal länder, inger hopp. Unga studenter, forskare, politiker och representanter för miljöorganisationer samlats till ett forum om hur ett hållbart samhälle kan byggas i norr. Ekoturism, regional produktion av förnybar energi och närproducerad ekologisk mat - är teman för årets Jokkmokk Winter Conference.

Så väl mött på mötesplatsen Jokkmokks marknad.

För mig är det en stor glädje att vara här och möta er — här på Jokkmokks Marknad.

Samt en stor ära att få förklara Jokkmokks Marknad 2011 invigd!