H.M. Konungens tal vid Malmö Amaranthens 200-årsjubileum

Malmö

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Bröder och systrar i Stora Amaranther Ordens Skånska Loge

Det är med stor glädje Drottningen och jag deltar ikväll.

Inför sådana här storslagna fester är det mycket planering, förberedelse och omtanke. Då är det värt att påminna om anledningen till kvällens festligheter.

På trettondagen 1653 höll Drottning Kristina fest på det gamla slottet Tre Kronor i Stockholm. Det var en fest som liknade ett "upptåg med balett" som skulle överträffa alla hennes tidigare festligheter. Denna kulinariska och musikaliska fest blev kallad "Gudarnas högtid" och skulle visa hur gudarna skulle tas emot om, och när, de besökte jorden. Det serverades ett stort antal vällagade rätter som alltid, bland annat sjuttio olika sorters kanderade frukter och grönsaker, sylt, småkakor och andra sötsaker. Och Drottning Kristina bar en dräkt översållad med diamanter och hade för kvällen antagit herdinnenamnet, Amaranta.

Drottning Kristina var en viljestark kvinna. Jag har förstått av hennes egen skrift att hon med entusiasm själv planerade och satte samman de par som skulle dansa under kvällen. Och dansen fortsatte till klockan sju på morgonen, står det att läsa. Kanske något som kan inspirera ikväll?

Nåväl, under dessa festligheter instiftade Drottningen Amaranther Orden. Det är intressant att ni funnit Drottningens egna ord om denna händelse i Kungl. Bibliotekets handskriftssamling, vilket ni också har publicerat i er jubileumsbok.

Uppenbarligen lade Drottning Kristina stor vikt vid festligheterna. På ålderns höst i Rom, 30 år senare, mindes hon festen i detalj och gjorde anteckningar om den. Drottningen abdikerade emellertid året efter instiftandet och Amaranther Orden föll i glömska fram till år 1760. Då återupprättades den igen i Stockholm och snart också i Göteborg.

Därefter, i början av 1800-talet, skedde historiskt viktiga händelser. Under den här tiden regerade Kung Gustaf IV Adolf och Sverige var indraget i krig. För att vara nära händelsernas centrum flyttade Kungen tillfälligt regeringen till Malmö 1806-1807.

Kanske var det så att tanken på instiftandet av en Amaranther Orden i Malmö började då? Men flera allvarliga händelser kom emellan. Ryssland anföll Sverige 1808 och vi fick lämna ifrån oss den östra rikshalvan i freden. Kung Gustaf IV Adolf avsattes.

Det var då min farfars farfars farfar Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike väljs till svensk tronföljare av riksdagen i Örebro 1810. Han steg sedan i land för första gången i Sverige här i Skåne, i Helsingborg.

Med fred, samt ordning och reda i landet, kunde en Amaranther Orden i Skåne förverkligas 1811. Det visade sig vara en utmärkt idé. Redan efter ett år hade närmare 300 män och kvinnor anslutit sig. Många ville ta del av sällskapslivet och bedriva en social verksamhet bland behövande.

Och det goda arbetet har fortsatt allt sedan dess. Den sociala verksamheten har gett den skånska Orden både gott anseende, kontinuitet och stadga. Det är glädjande.

Jag skulle vilja passa på att skicka med en aforism skriven av Drottning Kristina:

En bra karl sitter inte för länge till bords
eller står för länge framför spegeln;
en kvart om dagen bör räcka;
har han mycket att stå i bör tre, högst fyra
timmars vila räcka, men det kan variera
alltefter konstitution & sysslans art.

Med dessa ord vill jag gratulera Malmö Amaranthen till 200-årsjubileet och önska välgång i den fortsatta verksamheten.

Låt oss utbringa en skål för Stora Amaranther Ordens Skånska Loge!