H.K.H. Kronprinsessans tal vid World Child & Youth Forum

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära deltagare,

Vi har i dag med hjälp av engagerade och kloka föreläsare, i panelsamtalen och genom andra fått bekräftat hur viktigt det är att alla barn har det bra när de växer upp. Det är i stor utsträckning upp till oss vuxna att det blir så.

Till alla barn och unga vill jag säga att ibland är livet jobbigt och svårt. Det kan kännas som att man inte blir förstådd av någon. Att ingen bryr sig och att man är helt ensam. Då kan det vara svårt att tro att man någonsin kan bli glad igen. Till alla barn som har det så vill jag säga att ni ska veta att ni har rätt att ha det bra. Ni har rätt att få hjälp. Det är det som barnkonventionen handlar om.

Det är många barn och unga som far illa. Många har inte kontakt med någon engagerad vuxen. Många riskerar att hamna i utanförskap. Men vi kan alla göra något för att se och uppmärksamma dessa barn. I barn och unga finns det så oerhört mycket potential och styrka. Får de bara lite hjälp och vägledning kan de kanalisera sin energi och växa ur sin egen kraft.

Tänk om alla vuxna tog ett initiativ som gör uppväxten och tillvaron bättre för barn och unga. Tänk om vi alla beslutar oss för att berätta om betydelsen av barns delaktighet.

Barnkonventionen blir verklig för fler barn i praktiken om vi gör den till en viktig och gemensam sak som angår oss alla. Det hänger med andra ord på vad vi alla gör, när vi om en liten stund går hem.

Vi har haft en fantastiskt inspirerande dag tillsammans. Och jag hoppas att ni från den här dagen tar med er nya tankar, idéer och kontakter. Jag hoppas att den här dagen, vårt första World Child and Youth Forum har varit givande och gett er lika mycket energi som den gett mig. Varmt tack för att ni kom hit, och lycka till med alla initiativ att omsätta barnkonventionen i praktiken!