H.M. Konungens tal på Grafiska Sällskapets jubileumsutställning

Konstakademien, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

För drygt 80 år sedan, närmare bestämt 1927, så stod min farfar, Kung Gustaf VI Adolf, just på denna plats.

Han skulle då inviga en stor grafikutställning, med engelska och svenska grafiska konstnärer. Vid den tidpunkten var han fortfarande Kronprins — och en mycket konstintresserad Kronprins, som många säkert känner till. Tillsammans med Kronprinsessan Louise var han beskyddare av utställningen som var en av Grafiska Sällskapets största satsningar sedan Sällskapets start 1910. Därför är det roligt att kunna ta över min farfars stafettpinne, när Grafiska Sällskapet nu firar 100 år. Och födelsedagen firas med hela tre utställningar parallellt här i huset.

Dessutom öppnar en utställning i Grafiska Sällskapets galleri på Södermalm. Det är Grafiska Sällskapets finska kollegor som ställer ut där. Och om några veckor så blir de avlösta av kolleger från Danmark, Norge och Island.

Grafiska Sällskapet har under sina hundra levnadsår starkt bidragit till att lyfta fram den svenska konsten! Sällskapet har betytt mycket för de svenska grafiska konstnärerna, men naturligtvis också för konstpubliken. Under alla år har Sällskapet ordnat många fina utställningar runtom i Europa, Amerika och Asien. Dessutom har man ofta ordnat utställningar tillsammans med medlemmarna runtom i hela Sverige.

En stor del av den grafiksamling som min farfar byggde upp, och som fortfarande finns på Stockholms slott, baserar sig på konstnärer som varit — och är — medlemmar i Grafiska Sällskapet!

Här i huset får vi nu uppleva dels en Grafiktriennal, som alltid är en spännande upplevelse, med nya och gamla namn. Det finns också en Medlemsutställning, det vill säga en kavalkad av blad som utförts av nästan alla av Grafiska Sällskapets 450 nu aktiva medlemmar. Och sist, men inte minst, så presenteras de gångna 100 åren i en Historisk utställning, där vi kan se blad från Sällskapets allra första grafikportfölj fram till den senaste, alltså 2010 års portfölj.

Jag har fått möjlighet att i förväg titta på utställningarna. Det är en intressant och rolig rundvandring som man i flera veckor framöver kan göra här i Konstakademien. Det är därför en stor glädje att härmed få förklara de tre jubileumsutställningarna invigda!

Dessutom är det ju så att jubilarer brukar få födelsedagspresenter. Jag skulle vilja överräcka en present till 100-åringen.

I min egenskap av hedersledamot i styrelsen för Föreningen för Grafisk Konst vill jag överlämna beviset på att Grafiska Sällskapet härmed utnämns till hedersledamot i Föreningen för Grafisk Konst!

Varsågod!