H.M. Konungens tacktal vid middagen i Helsingborg

Helsingborg

(Det talade ordet gäller)

Ers Excellenser,
Fru kommunfullmäktiges ordförande,
Herr landshövding,
Fru biskop,
Mina damer och herrar,

Det är en stor glädje att få stå här och för oss alla att få framföra ett varmt tack till Helsingborgs stad för en utmärkt middag. Jag vill också tacka alla er som gjort denna dag och detta jubileum möjligt. Jag tänker på dagens festligheter, men också på utställningar, seminarier och föredrag som givits i samband med firandet av Jean Baptiste Bernadottes ankomst till Helsingborg just idag för 200 år sedan.

Ett stort tack till alla er som under lång tid har förberett och sedan genomfört detta jubileum. Många av er har säkert fått berättat att det utbröt ett glatt jubel på Helsingborgs gator när Jean Baptiste Bernadotte klev i land här i hamnen. Vi ska inte jämföra hur man firade för 200 år sedan och hur vi firar idag, men jag är säker på att festligheterna är lika storslagna idag som då. För 200 år sedan när Sveriges riksdag valde Jean Baptiste Bernadotte till Kronprins av Sverige, så var det givetvis svårt att föreställa sig vad det skulle komma att innebära. Idag vet vi.


Nu 200 år senare kan vi konstatera att året 1810 med en ny tronföljare - som också blev regent - blev en vändpunkt för vårt land. Efter ett par år fick vi äntligen fred. All kraft kunde sedan användas för att bygga upp vårt land. Under åren fram till Karl XIV Johans död 1844 lades grunden till det land vi lever i idag. Karl Johan uppskattade god mat. Han kom att uppskatta svenska råvaror, men ville gärna ha dem tillagade på franskt sätt - fransman som han var. Jag är övertygad om att Karl Johan skulle hållit med mig om att vi ikväll fått en alldeles utmärkt och välkomponerad middag med inspiration från både hav och land. De goda franska vinerna inte att förglömma. Jag är övertygad om att han skulle uppskattat kvällens måltid mycket.


På Karl Johans tid var det sed att middagen bestod av åtta rätter. Min farfarsfar Gustav V lär ha varit den som tyckte att det gott kunde räcka med tre. Ikväll har vi fått fyra rätter, vilket dagen till ära är en utmärkt kompromiss.

Än en gång vill jag framföra ett gemensamt tack till Helsingborgs stad med kommunfullmäktiges ordförande Carin Wredström i spetsen. Låt oss utbringa en skål för denna vackra stad vid Öresund.