H.M. Konungens tal vid invigningen av Royal Palace Sprint

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)


Mina damer och herrar,

Jag vill hälsa er alla välkomna till den sjunde upplagan av Slottssprinten, Royal Palace Sprint! Efter denna snörika vinter vi haft i hela Sverige så finns det gott om snö för tävlingarna.

I år har dessutom de svenska framgångarna i OS i Vancouver varit inspirerande. De svenska längdåkarnas medaljfacit blev 7 medaljer: 3 guld, 2 silver och 2 brons. Det är det bästa svenska resultatet för svenska längdåkare i ett olympiskt spel.
På uppdrag av det internationella skidförbundet, FIS, har Svenska Skidförbundet fått ansvaret att genomföra en världscupfinal. Royal Palace Sprint är upptakten och följs av tävlingar i Falun.

Royal Palace Sprint genomförs i klassisk stil. Banan med stigningar vid Lejonbacken och "målrakan" vid Slottsbacken mäter 1 030 meter. Slottets omgivning passar perfekt för en utslagsgivande sprintbana i världsklass.

Bakom en sådan här tävling finns ett imponerande arbete när det gäller planering, förberedelser och genomförande. På uppdrag av Svenska Skidförbundet svarar IK Jordbänningarna och Sundbybergs IK för genomförandet.

Årets Royal Palace Sprint har deltagare från ett 20-tal nationer och följs av både Sveriges Television och TV-stationer runt om i Europa. Miljontals TV-tittare får snart, tillsammans med er, uppleva spännande och underhållande tävlingar.

Med dessa ord vill jag önska de tävlande lycka till!

Den 7:e upplagan av Royal Palace Sprint kan därmed börja!

Skriv ut

De senaste talen

Till talarkivet »

Till toppen