H.M. Konungens tal i Strömstad

Strömstad

(Det talade ordet gäller)

Ers Kungliga Höghet,
Ministrar,
Herr landshövding,
Mina damer och herrar,

Det var mycket givande och trevligt att tillsammans med flera hundra intresserade naturvänner besöka Koster.

Kosterhavets nationalpark — Sveriges första marina nationalpark — invigdes. I eftermiddag ska vi åka över till Norge för att vara med när Hans Kungliga Höghet Kronprinsen av Norge inviger den norska Yttre Hvalers nationalpark. Sammantaget blir det en 80 kvadratkilometer stor park med unika marina värden.

I nationalparken finns för Sverige närmare 200 arter som bara förekommer här. Anledningen till att de unika arterna finns här är att den djupa ränna som skiljer Kosteröarna från fastlandet har förbindelse med oceanens djup.

Jag har idag fått lära mig att i det här havet finns mer än 6000 slags växter och djur. Tillsammans med lika många på land blir det Sveriges artrikaste område.

Och allt detta har nu blivit en nationalpark som ska vårdas, vilket är ett omfattande arbete. Därför är det glädjande att höra att Sverige och Norge kommer att samarbete över gränsen med dessa två nationalparker. Det är viktigt att vi tar lärdom av varandra och hjälper varandra i det viktiga arbete som det innebär att förvalta en nationalpark.

Jag och Hans Kungliga Höghet Kronprinsen av Norge vill därför önska er alla som kommer att arbeta med dessa två nationalparker lycka till.

Vi kommer nu att avtäcka en bronsmodell över Kosterhavet.