H.M. Konungens tal vid kommunbesöket i Salem

Salems kommun, Stockholms län

(Det talade ordet gäller)

Herr Länsöverdirektören,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kära Salem-bor,

Det är en stor förmån att få besöka olika platser i Sverige, särskilt nu när naturen är som vackrast. Man behöver inte heller resa så långt för att få en minnesvärd upplevelse. Det är dagens besök i Salem ett bevis på.

Drottningen och jag har gjort det till en årlig tradition att besöka en kommun i Stockholm under sommarhalvåret. Sådana besök ger oss värdefulla kontakter med vårt eget län och med en del av Sverige som betyder mycket för hela landet, vår huvudstadsregion.

Idag har alltså turen kommit till Salem, där vi under förmiddagen gjort en intressant rundresa, som visat oss många olika delar av kommunen. Det finns alltid både positiva och negativa saker att lyfta fram i en kommun. Men ett samlat intryck ger att det verkar bra och trevligt att bo i Salem. Ni har ett väl fungerande samhälle med många unga människor.

Vi inledde dagen med en vacker båttur och anlände till Vällinge i morse. Därefter åkte vi buss genom den gamla kulturbygden med många fornlämningar, innan vi kom fram till den gamla kyrkan från 1100-talet i Salem.

Därefter visade kommunen exempel på bra omsorg för både unga och gamla när vi besökte förskolan Galaxen och Säbyhemmets äldreboende. Det var också roligt att se hur det gamla sanatoriet, Gamla Söderby sjukhus, har rustats upp och blivit ett modernt och funktionellt bostadsområde.

Ett av kommunens framgångsrika företag, Rototest, har vi också besökt. Där fick vi studera testteknik för bilar, vilket jag tyckte var mycket spännande.

För Drottningen och mig har det varit en fin möjlighet att lära känna er som bor i Salem. Vi är mycket tacksamma över den värme och gästfrihet som vi har mött överallt, inte minst här i Salems centrum.

Tack för att ni alla kom hit. Behåll er framtidstro och kämpaglöd för framtiden. Det är ni medborgare som bygger ert eget samhälle.

Lycka till och tack än en gång för att vi inbjöds att komma hit.