H.M. Konungens tacktal vid middagen vid besöket i Gävleborg

Gävleborgs län

(Det talade ordet gäller)

Kära Kommunstyrelseordförande, Landshövding, Gävleborgare, Gävlebor och Sandvikenbor!

Drottningen och jag vill tacka för en innehållsrik dag i Gävle och Sandviken.

I ett läge som präglas av tillbakagång är det uppfriskande att få komma till en region som kan erbjuda så många exempel på nytänkande och framtidstro.

Vårt besök i Gävle och Sandviken har bjudit på allt detta. Vi har sett flera exempel på nytänkande och entreprenörsanda vid bland annat Göranssonska skolan, Björk & Berries och Mackmyra. Vi har besökt unika turistanläggningar i Furuvik, Järnvägsmuseet och Högbo bruk. Tillsammans med Sandvikenborna har vi också fått vara med om en premiärvisning av Göransson Arena som förhoppningsvis ska kunna föra tillbaka SM-guldet i bandy till Sandviken.

Efter en minnesvärd dag avslutar vi nu med en enastående middag i denna imponerande anläggning. Det är en unik upplevelse att få sitta i dessa gasklockor som genom en varsam restaurering bidragit till att återge hela området sitt rättmätiga rykte som en viktig del av Gävle stads historia.

Den genomtänkta och välsmakande måltiden har på ett utmärkt sätt bidragit till en helhetsupplevelse som vi kommer att ta med oss hem.

Jag vill på detta sätt tacka för ett utomordentligt mottagande och önska Er lycka till också i framtiden.