H.M. Konungens tal vid invigningen av Royal Palace Sprint

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Välkomna till den sjätte upplagan av Slottssprinten, Royal Palace Sprint! På uppdrag av det internationella skidförbundet, FIS, har Svenska Skidförbundet fått ansvaret att genomföra en fyradagars världscupfinal, 2009 års FIS World Cup final. Det är första gången en sådan arrangeras i Sverige efter premiären i Bormio i Italien i fjol.

Royal Palace Sprint är upptakten och ingår i Svenska Skidspelen i Falun. Årets internationella tävlingar i längdåkning avslutas med tävlingar i Falun nu på fredag till söndag. Värt att notera är att åkarna måste delta i alla finalloppen, vilket ger ytterligare en dimension för deltagare och publik. Alla de bästa är med, inte bara världens bästa sprintåkare.

Royal Palace Sprint genomförs i klassisk stil. Banan med stigningar vid Lejonbacken och "målrakan" vid Slottsbacken mäter 1 030 meter. Slottets omgivning passar perfekt för en utslagsgivande sprintbana i världsklass, sägs det.

Alla ska veta att ett imponerande arbete ligger bakom årets Royal Palace Sprint. De som på uppdrag av Svenska Skidförbundet svarar för själva genomförandet är funktionärer och förlöpare från skidföreningar i Stockholmsområdet företrädesvis från IK Jordbänningarna och Sundbybergs IK.

Årets Royal Palace Sprint har deltagare från ett 20-tal nationer och följs av TV-stationer runt om i Europa och i realtid av SVT, Sveriges Television. Tävlingen direktsänds i åtta länder.

Miljontals TV-tittare får snart tillsammans med Er uppleva såväl fartfylld och spännande tävlingar. Vi önskar deltagarna lycka till.

Därmed kan finalerna i 2009 års Royal Palace Sprint börja!