H.M. Drottningens tal vid öppnandet av blomster­utställningen Viola

Drottningholms slottsteater

(Det talade ordet gäller)

Kära blomstervänner!

Blommor av alla slag har alltid fascinerat och inspirerat människor. Redan i antikens Grekland och Rom användes violen vid festliga tillfällen. Man kryddade vinet med den lilla blomman och gjorde även girlanger och kransar för att pryda sig med, eller så strödde man mängder av violblommor över sina gäster.

Blommornas stora variationsrikedom i färg, form och utseende, och människans önskan att förädla och göra något vackert ännu vackrare, märks tydligt här på denna utställning om violer och penséer.

Redan på 1500-talet började man välja ut de vackraste och största styvmorsviolerna som man hittade ute i naturen och planterade in dem i sin egen trädgård. Men det var först på 1800-talet som förädlingen tog fart. Ur den enkla, men mycket vackra styvmorsviolen, har människor förädlat de största och vackraste blommorna till det som vi i dag kallar för penséer.

När de första penséerna är planterade i en kruka eller i balkonglådan, kommer våren på riktigt. Denna lilla frosttåliga blomma som trotsar kyla, regn och snö. Som lyser upp sin omgivning med sina morrhårsprydda blommor, och som doftar så underbart bara man böjer sig ned och luktar, lämnar ingen oberörd.

Det är med stor glädje jag välkomnar er till Drottningholmsteatern som i samarbete med Blomsterfest och Drottningholms slottsförvaltning arrangerar denna blomsterutställning med penséer, fjärilsvioler, luktvioler och styvmorsvioler.

Varmt välkomna till vårens första Blomsterfest!

Härmed förklarar jag blomsterutställningen "Viola" för invigd.