H.M. Konungens tal till Rumäniens president Basescu vid statsbankett

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr President, Fru Basescu,
Excellenser,
Mina damer och herrar,

Drottningen och jag är glada över att få hälsa Er, Herr President, Fru Basescu och hela Er delegation varmt välkomna hit till Kungliga slottet och Stockholm denna första dag av Ert statsbesök i Sverige.

Det har redan gått fem år sedan Drottningen och jag gästade Rumänien. Det statsbesöket var vår första resa till Ert land, en resa som vi fortfarande kommer ihåg med tacksamhet och glädje. Ert mångfacetterade kulturarv präglade vår vistelse.

Allt från den arkitektoniska rikedomen i Bukarest till de vackert dekorerade kyrkofasaderna har stannat i minnet för alltid.

Vi hade gärna velat återgälda Er stora gästfrihet genom att också visa andra delar av Sverige än vår vackra huvudstad. Tyvärr förhindras dessa planer av Era möten i Bryssel senare denna vecka, Herr President.

Låt mig använda detta tillfälle till att gratulera till Rumäniens medlemskap i Europeiska Unionen. Nu när båda våra länder är medlemmar är vi med och delar ansvaret för Europas framtid, en viktig uppgift som jag hoppas kommer att bidra till en fortsatt utveckling av både ekonomiskt, kulturellt, socialt och demokratiskt välstånd. Våra två länder har genom medlemskapet i EU knutits närmare varandra.

Rumänien i sydöst och Sverige i norr ligger i Europas geografiska periferi, men trots det har vid goda möjligheter att tillsammans spela en konstruktiv roll på viktiga områden. Jag tänker bland annat på insatser då det gäller EU:s relationer till grannländerna. Vi bör också tillsammans utnyttja möjligheterna till positiva insatser för miljön i och omkring Svarta havet respektive Östersjön. Våra utmaningar sammanfaller. Havsmiljöer är känsliga och miljöförstöringen känner inga gränser. Den stabilitet och trygghet vi idag upplever i Europa behöver stärkas i våra närområden.

Herr President, i linje med detta, öppnar Ni i morgon eftermiddag ett svensk-rumänskt seminarium om erfarenheter från Svarta havssamarbetet. Det skall bli intressant att få lyssna till inledningen av detta. Förmiddagen ägnas bland annat åt ett annat seminarium på temat "Skapa affärer för framtiden". Jag hoppas det skall kunna ge Er och rumänska affärsmän inspiration och möjligheter att bli närmare bekanta med svenska företag som är intresserade av Rumänien.

Det finns stora möjligheter till ett utvidgat samarbete. Mer än hundra svenska företag är redan aktiva på den rumänska marknaden. Enbart under det senaste året har intressanta kontrakt slutits och omfattande investeringar inletts. Jag hoppas att detta samarbete kan fördjupas ytterligare. Båda våra länder kan ha både glädje och nytta av ett ömsesidigt utbyte av teknologi och investeringar som kan komma att spänna över breda områden.

Men relationer mellan länder bygger inte enbart på politiska och ekonomiska kontakter. Det är ofta enskilda personer, som är bärare av kultur i form av musik, konst och litteratur som står för det viktiga byggandet av nätverk och gemenskap. I Stockholm har vi sedan ett drygt år tillbaka fått förmånen att ta del av kultur i alla dess former genom det Rumänska kulturinstitutet, beläget alldeles här i grannskapet, på Skeppsbron. Den aktiva verksamheten där betyder mycket för kunskapen i Sverige om det rumänska kulturarvet.

Låt mig peka på en oanad konsekvens av Rumäniens EU-medlemskap. Efter bara några månader flyttade den förste svenske fotbollsspelaren till Rumänien. Idag har den rumänska ligaledaren två svenska proffs i laget.

Här i Stockholm har vi nyligen fått en staty av den världsberömde rumänske dirigenten Sergiu Celibidache Hans musikkonst uppskattades här i Sverige och han var under flera år verksam i Stockholm, där han bland annat dirigerade Radiosymfonikerna.

Låt mig avsluta med att säga att vi hoppas att utbytet på idrottens och sportens område också kommer att öka. Det är min varma förhoppning att detta statsbesök skall bidra till att alla kontakter mellan våra länder kommer att stimuleras och fördjupas.

För Er, Herr President och Fru Basescu, för vänskapen och det goda samarbetet mellan Rumänien och Sverige och för våra folk föreslår jag att vi nu alla förenar oss i en skål.

Skål! — Naroc !