H.M. Konungens tal på torget i Vasa

Vasa, Finland

(Det talade ordet gäller)

Herr Stadsdirektör,
Kära Vasa-bor,

Drottningen och jag känner oss hedrade över att ha blivit inbjudna hit för att deltaga i det högtidliga firandet av Vasas 400-årsjubileum. Som Ni vet anlände vi idag på förmiddagen och reser tillbaka till Sverige först i morgon eftermiddag. Vi ser fram emot att lära känna denna gamla fina stad med sina alldeles speciella historiska band till Sverige. Vi befinner oss faktiskt bara knappa 50 sjömil från den svenska kusten!

Avståndet är kort, såväl geografiskt som på andra sätt. Idag pendlar finländare och svenskar fram och tillbaka mellan våra länder. Kulturutbytet är intensivt. Myndigheter och politiker har ett nära samarbete. 700 företag i Sverige ägs av finländska intressen och lika många i Finland är svenskägda. För bara några dagar sedan hade jag glädjen att besöka Smedjebacken i svenska Bergslagen, där det gamla valsverket fyllde 150 år. Det ägs numera av Ovako.

Vi vet att detta är en stad, som bygger på traditioner och ett gammalt fint kulturarv. Men här finns också en dynamisk framtidsanda, ett livskraftigt näringsliv och en akademisk ambition utöver det vanliga. Här finns ett rikt kulturutbud och vacker natur. Alla städer vid havet får en speciell karaktär och det ska bli intressant att upptäcka hur skärgården och vattnet satt sin prägel på Vasa.

Litet av detta har vi redan hunnit uppleva, men den stundande stadsrundturen kommer naturligtvis att ge oss flera och djupare inblickar.

För mig kommer det att bli en resa i fädrens spår; flera svenska kungar har varit här alltsedan stadens grundande men i modern tid har det varit tunnsått med kungliga besök. Prins Bertil och Prinsessan Lilian besökte Vasa när staden firade sitt 375-årsjubileum. Det vill säga för 25 år sedan. Intressant var att konstatera att Prinsen då fick tillfälle att själv köra en Fiat av 1928 års modell. Den håller än – det var nämligen den som Drottningen och jag fick den stora äran att åka ifrån Hovrätten och hit.

Men nu skall jag inte bli långrandig. Det är dags för en nyinvigning av detta torg och den kommer för säkerhets skull stadsdirektören att sköta.

Därför vill jag nu avsluta med att tacka alla Er som kommit hit för att möta Drottningen och mig. Vi uppskattar det mycket. Ni har fått oss att känna oss varmt välkomna och vi ser nu mycket fram emot vårt fortsatta besök här i vackra Vasa.

Tack för mig! Och lycka till i framtiden!