H.M. Konungens tal vid besök hos Norra Järva Scoutkår

Kista

(Det talade ordet gäller)

Kära scouter,
Kära vänner,

Jag minns mycket väl tiden som Vargunge, som det hette på den tiden. Den dagen jag blev uppgraderad, blev en STOR dag för mig.

Jag hoppas att ni känner precis likadant som jag gjorde, när ni nu står här för att ta emot scouthalsduken och söljan alldeles strax.

Att vara scout är roligt, men det innebär ett stort ansvar att alltid vara redo. Att alltid vara redo betyder att man skall vara beredd på att ställa upp för varandra, att vara omtänksam och hjälpa till där det behövs.
Vad som menas med att ta ansvar, är att ta vara på sig själv och visa gott föredöme, att visa uppmärksamhet mot kamrater, som kanske mår dåligt eller råkar ut för mobbing och att våga reagera mot det som inte känns rätt. Jag är övertygad om att ni, som är scouter, förstår vad jag menar och att ni också klarar av att ta det ledarskapet.

Ni kommer samtidigt att få uppleva kamratskap och många äventyr i skog och mark. För er som växer upp i stadsmiljö är det en förmån och en särskild upplevelse att vara ute i naturen tillsammans med alla era scoutkamrater och ledare. Ni kommer att svetsas samman och förstå varandra bättre.

Kort sagt: ni kommer att bli kamrater och säkert få vänner för livet.

Det är för mig, som varit scout i femtio år, mycket roligt att få vara här hos er idag när en NY scoutkår föds i ett område där det tidigare inte funnits några scouter. Jag hoppas att detta skall betyda mycket, inte bara för er utan också för era familjer och oss alla.

Jag avslutar med att önska er alla god scouting och att ni har kul tillsammans!

Och nu skall jag be att få dela ut tecknen på att ni blivit scouter till var och en. Var redo!