Alan Gilbert – ny hovkapellmästare 

H.M. Konungen har utnämnt Alan Gilbert till hovkapellmästare. 

Alan Gilbert är musikchef vid Kungliga Operan sedan år 2021. Han har dessförinnan varit chefsdirigent vid Kungliga Filharmoniska orkestern och musikchef vid New York Philharmonic. 

Jag är djupt hedrad och tacksam över utnämningen till hovkapellmästare från Hans Majestät Konungen. Mitt musikaliska arbete i Sverige ligger mig varmt om hjärtat, och jag är så glad över att få ett sådant erkännande för den nära musikaliska och personliga koppling som jag har till Sveriges underbara musiker.

Alan Gilbert

Alan Gilbert

Alan Gilbert. Foto: Kungliga Operan/Henrik Halvarsson

Alan Gilbert är svensk och amerikansk medborgare och bor sedan många år med sin familj i Stockholm. 

Hovkapellmästare är, likt hovsångerska och hovdansare, en hederstitel som H.M. Konungen delar ut på förslag från Kungliga Operan.