Designstudenten Elis Nyström har formgivit H.M. Konungens jubileumsemblem

Kungl. Hovstaterna offentliggör i dag det emblem som ska symbolisera jubileumsåret 2023 – året när Kungens 50-årsjubileum på tronen samt Sveriges 500 år som självständig nation markeras. Emblemet har formgivits av Elis Nyström, student vid Kungl. Tekniska högskolan.

KTH-studenten Elis Nyström har formgivit emblemet för jubileumsåret 2023.

KTH-studenten Elis Nyström har formgivit emblemet för jubileumsåret 2023. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under våren utlyste Kungl. Hovstaterna en tävling för att ta fram en symbol för jubileumsåret. Tävlingen riktades till studenter inom grafisk formgivning och design. Vinnare blev Elis Nyström, student vid Kungl. Tekniska högskolan i Stockholm.

Juryn bedömde samtliga bidrag och valde ut tio finalister utifrån kriterierna kreativitet, kommunicerbarhet, användbarhet och relevans. Bidragen hade anonymiserats inför jurybedömningen.

Efter vinsten har Elis Nyström, tillsammans med kommunikationsbyrån The Studio, vidareutvecklat emblemet för att anpassa det till användning för en rad aktiviteter och högtidlighållanden under 2023.

Juryn

I juryn ingick:

  • H.K.H. Prins Carl Philip, ordförande
  • Parasto Backman
  • Tom Hedqvist
  • Henrik Klackenberg
  • Britta Marakatt-Labba
  • Jakob Trollbäck

Genom Tom Hedqvist uttalar juryn:

Elis Nyströms kungakrona är en fri och spirituell tolkning av den gängse klassiska, inspirerad av Kungens devis “För Sverige – i tiden.” Färgskalan symboliserar delar av Kungens många intressen, där det smaragdgröna står för engagemanget för miljön och det marinblå för Kungens kärlek till havet.

Eller som en av jurymedlemmarna, Prins Carl Philip uttryckte det: Den här skulle pappa gilla!

Den kompletterande typografin till jubileumsemblemet speglar även den Kungens devis för ett modernt Sverige och har skapats av Susanna Barrett, The Studio, ihop med Elis Nyström.

Tom Hedqvist, jurymedlem och f.d. professor i grafisk form vid Konstfack

Presskontakter

Informationsavdelningen


För kontakt med Elis Nyström, vänligen kontakta Kungl. Hovstaternas informationsavdelning