2023 – ett jubileumsår för Sverige

Under 2023 firas H.M. Konungens 50 år på tronen. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung markeras också under året.

Kungl. Hovstaterna kan i dag meddela ramarna för jubileumsåret 2023.

Sverigemiddag

I januari inleds jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungl. Slottet. Under middagen kommer representanter från Sveriges samtliga län att vara inbjudna genom landshövdingarna. Kvällen inleds med ett divertissement.

Länsresor

Med start i februari och med avslutning i september reser DD.MM. Konungen och Drottningen genom hela Sverige för att besöka samtliga residensstäder – från Malmö i söder till Luleå i norr.

Firande av Sverige 500 år – i Strängnäs och Stockholm

Den 6 juni 2023 uppmärksammas att det på dagen är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige.

Kungen och Drottningen inleder nationaldagsfirandet i Strängnäs och avslutar dagen i Stockholm.

Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm blir detta jubileumsår mer omfattande. H.M. Konungen ger under kvällen även en större nationaldagsmottagning för representanter för det officiella Sverige samt den diplomatiska kåren på Nordiska museet.

Jubileumshelg

H.M. Konungens 50-åriga jubileum på Sveriges tron firas den 15 och 16 september i Stockholm. Fredagen den 15 september hålls Te Deum i Slottskyrkan på Kungl. Slottet. Under dagen övervarar H.M. Konungen även en högvaktsavlösning samt mottar en sångarhyllning på Kungl. Slottets yttre borggård. Samma kväll ges en större jubileumsmiddag i Rikssalen på Kungl. Slottet.

Lördagen den 16 september färdas Kungen och Drottningen i kortege genom huvudstaden.

Vänligen notera att det program som i dag publiceras kan komma att uppdateras under årets gång.

Presskontakter

Informationsavdelningen