H.M. Drottning Elizabeth II hedras med serafimer­ringning och flaggning på halv stång

Måndagen den 19 september närvarar DD.MM. Konungen och Drottningen vid H.M. Drottning Elizabeth II:s statsbegravning i London. Begravningsdagen markeras även med flaggning på halv stång och serafimerringning i Stockholm.

Kungen och Drottningen representerar Sverige vid måndagens statsbegravning i Westminster Abbey i London. Under söndagen deltar Kungaparet i en mottagning under den brittiske konungens värdskap i Buckingham Palace.

Serafimerringning i Riddarholmskyrkan

Drottning Elizabeth II utnämndes till ledamot av Kungl. Serafimerorden av kung Gustaf VI Adolf den 26 maj 1953. Drottningen tilldelades Serafimerordens kedja av H.M. Konungen den 23 maj 1975. Drottning Elizabeth är en av dem som innehaft Serafimerorden längst tid, 69 år, och var den 722:a ledamoten av orden sedan dess instiftande år 1748.

Traditionsenligt kommer Riddarholmskyrkans klocka att ringa kl. 12.00–13.00 på begravningsdagen. Drottningens serafimersköld kommer att föras i procession från Kungl. Slottet till Riddarholmskyrkan kl. 11.45.

Kyrkan är öppen för allmänhet och media.

Flaggning på halv stång på begravningsdagen

Som en extra hedersbetygelse har H.M. Konungen beslutat att flaggning ska genomföras på halv stång på de kungliga slotten under begravningsdagen.

Presskontakter

Informationsavdelningen