De kungliga slotten öppnar

Nu öppnar flera av de kungliga besöksmålen igen, under ansvarsfulla former.

– Med regeringens nya besked om sommaren ser vi nu fram emot att kunna öppna sju av de kungliga slotten. På tre av dem kan vi dessutom bjuda in till nya utställningar.

Jag vill även passa på och välkomna besökare till de kungliga parkerna. Redan förra året var besöksintresset stort och jag hoppas att den trenden fortsätter även i år. Parkerna är unika miljöer som passar utmärkt till promenader, historiska vandringar, picknickar och kafébesök, säger ståthållare Staffan Larsson.

Kungliga slottet öppnar 1 juni och håller öppet dagligen tillsvidare. Gripsholms slott, Tullgarns slott, Strömsholms slott, Rosersbergs slott, Drottningholms slott och Kina slott öppnar också under juni månad. Precis som förra året har vi vidtagit flera åtgärder för att besöket ska upplevas tryggt och leva upp till rådande restriktioner.

Antalet besökare i de kungliga slotten, inklusive kaféer och butiker, är begränsat enligt gällande rekommendationer och de delar där det riskerar att bli trångt eller som av ekonomiska skäl inte kan bemannas hålls stängda. För att undvika trängsel är det inte tillåtet för externa guider att hålla visningar eller samla grupper inomhus.

Ett begränsat antal personer välkomnas åt gången via vårt biljettsystem och förköp via www.kungligaslotten.se rekommenderas. Markeringar och skyltar kommer att påminna besökare om att hålla avstånd. Det finns handsprit vid entréerna och personal som informerar för att göra besöket tryggt. För att skydda sig själv och andra ombeds alla besökare att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Öppnar sommaren 2021

Följande slott är öppna i sommar: Kungliga slottet i Stockholm, Gripsholms slott i Mariefred, Världsarvet Drottningholm och Kina slott, Rosersbergs slott, Tullgarns slott och Strömsholms slott. Justeringar i öppettider kan komma att ske beroende på den rådande situationens utveckling.

Följande utställningar är öppna i sommar: På Kungliga slottet visas Daisy – Kronprinsessan Margareta, 1882-1920 från 6 juni – 30 september. På Gripsholm visar Nationalmuseum porträttutställningen Migranter från 1 juni – 29 augusti. På Kina slott visas Någon annanstans på Kina slott i samarbete med Konstfack, från 28 juni – 22 augusti.

Följande är stängda under 2021: Ulriksdals slott, Rosendals slott, Gustav III:s paviljong, Riddarholmskyrkan och Hovstallet.

För de som inte har möjlighet att komma till våra slott finns flera salar och utställningar på slotten i virtuell version på kungligaslotten.se. Den digitala teckningsutställningen Den Tänkande Handen pågår till och med 22 juni.

Mer information om våra besöksmål

På kungligaslotten.se hittar du mer information om slottens, Slottsbodens och kaféernas öppethållande.

Presskontakter

Helena Chreisti

Enhetschef, Ståthållarämbetet

Till toppen