Kungliga slotten öppnar 1 juli

H.M. Konungen har beslutat att flera av de kungliga besöksmålen åter ska öppnas för besökare. Beslutet är taget i ljuset av att flera av de statliga museerna nu återöppnar.

Onsdag den 1 juli öppnar Kungliga slottet med Märta Måås-utställningen Se på mattorna – det är jag, Drottningholms slott, Kina slott och Gripsholms slott. Slottsbodsbutikerna öppnar samtidigt som slotten. För att göra besöken till en trevlig och trygg upplevelse kommer personalen att vara behjälplig med att slussa in besökare samt tillse att avstånd hålls inomhus.

– Att hålla slotten öppna och tillgängliga är en viktig del av Kungl. Hovstaternas uppdrag. Nu ser vi fram emot att i trygga former återigen få ta emot besökare i de kungliga slotten. Samtidigt är det trevligt att se hur många som under våren passat på att upptäcka våra kungliga parker och det hoppas vi att många fler vill göra under sommaren. Vi önskar alla varmt välkomna till slott, parker och kaféer samtidigt som vi fortsätter att följa utvecklingen nogsamt, säger ståthållare Staffan Larsson.

Kaféet vid Tullgarns slott öppnade redan lördagen den 13 juni och Kina slottskafé öppnar tisdag den 16 juni. Slottens kaféer har stora uteplatser och ligger i anslutning till vidsträckta parkmiljöer där det finns gott om plats för picknickfiltar. Hela kaféutbudet kommer även att erbjudas för avhämtning.

Antalet besökare i de kungliga slotten, inklusive kaféer och butiker, begränsas och de delar där det riskerar att bli trångt eller som inte kan bemannas hålls tills vidare fortsatt stängda.

Markeringar och skyltar kommer att påminna besökare om att hålla avstånd. Likaså har extra städrutiner införts.

För att skydda sig själv och andra ombeds alla besökare att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Slotten och kaféerna håller öppet till slutet av augusti. Justeringar kan ske beroende på den rådande situationens utveckling.

Öppethållande och biljetter

Slotten är öppna måndag–fredag 10.00–16.00.

Märta Måås-utställningen Se på mattorna – det är jag

Ett begränsat antal personer välkomnas åt gången via vårt biljettsystem. Biljetterna släpps tisdag 16 juni kl. 10.00.

Våra guidade visningar är inställda tills vidare, men via appen De Kungliga slotten kan en guidad tur göras på Kungliga slottet och Drottningholm. De Kungliga slotten finns att ladda ned kostnadsfritt på App Store och Google Play.

För de som inte har möjlighet att komma till våra slott och utställningar finns flera salar på slotten och Märta Måås-utställningen, i virtuell version.

Mer information om våra besöksmål

kungligaslotten.se hittar du mer information om slotten och öppethållande.

Presskontakt

Kungl. Hovstaternas informationsavdelning
Tfn: 08-402 60 00
E-post: press@royalcourt.se