Nationaldagen 2020

Lördagen den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Med anledning av covid-19-pandemin blir årets nationaldagsfirande begränsat. Kungafamiljen kommer dock på sedvanligt vis att uppmärksamma dagen och fira Sverige och vår flagga.

H.M. Konungen håller tal från Kungl. Slottet

Kungaparet uppehåller sig sedan mars månad på Stenhammars slott i Sörmland. I samband med nationaldagen kommer Kungen och Drottningen tillfälligt att återvända till Stockholm. Från Kungl. Slottet håller Kungen ett tal som sänds i Sveriges Televisions nationaldagssändning i SVT 1 kl. 20.00. Talet framförs utan publik närvarande.

Arméns stora tapto

Ett traditionellt och populärt tv-inslag under nationaldagens kväll är Arméns musikkårs framförande av Arméns stora tapto från Logården på Kungl. Slottet. Även i år kommer taptot att sändas från Logården, i närvaro av Kungaparet, riksdagens talman och statsministern. Taptot avslutar SVT:s nationaldagssändning.

H.K.H. Kronprinsessan ger en digital guidning av Kungl. Slottet

Varje nationaldag brukar ett mycket stort antal besökare bege sig till Kungl. Slottet, som då håller extra öppet och erbjuder olika aktiviteter. I år är Slottet stängt för besök. Kronprinsessan kommer i stället att välkomna Kungahusets följare på Facebook och Instagram till kortare digitala guidningar av ett antal utvalda salar på Kungl. Slottet. Guidningarna sänds varje heltimme mellan kl. 10.00 och 14.00. Filmerna kommer även att publiceras på kungahuset.se.

Kontakt

Kungl. Hovstaternas informationsavdelning
Tfn: 08-402 60 00
E-post: press@royalcourt.se