Prinsessan Estelles kulturstiftelse arrangerar skulpturutställning på Kungl. Djurgården

En ny kunglig stiftelse har bildats, Prinsessan Estelles kulturstiftelse, vars syfte är att främja kulturverksamhet i Sverige. Fokus för stiftelsen är initialt att fortsätta det temporära skulpturutställningsprojektet på Kungl. Djurgården sommaren 2020. Med detta initiativ vill Kronprinsessparet framhålla konsten och kulturens betydelse för ett öppet och modernt samhälle.

Styrelsen i Prinsessan Estelles kulturstiftelse. Från vänster: Staffan Larsson, Elin Annwall, Sara Sandström Nilsson, H.K.H. Prins Daniel, Lena Josefsson och Johan Ericsson.

Styrelsen i Prinsessan Estelles kulturstiftelse. Från vänster: Staffan Larsson, Elin Annwall, Sara Sandström Nilsson, H.K.H. Prins Daniel, Lena Josefsson och Johan Ericsson. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

– Vi vill tillgängliggöra samtidskonst, och att presentera skulptur på Djurgården är idealiskt ur ett introducerande och intresseväckande perspektiv. Det är en öppen plats som är lätt att besöka, inga entréavgifter debiteras och det krävs inga förkunskaper. Förhoppningen är att konstupplevelserna ska leda till många oväntade samtal och allmänt ökad nyfikenhet inför kultur, säger stiftelsens verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson.

Stiftelsen bygger vidare på en stark kunglig tradition att främja kulturlivet i Sverige. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Idén till skulpturprojektet på Kungl. Djurgården föddes när Kronprinsessparet var beskyddare av Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De besökte då Umedalen skulpturpark vilket väckte ett intresse att skapa något liknande i Stockholm. Under åren 2016–2018 genomfördes i privat regi, skulpturutställningar med Tony Cragg, Eva Hild och Jaume Plensa, i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Från 2020 kommer denna verksamhet att arrangeras av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Kontakt

För mer information och bildmaterial:

Sara Sandström Nilsson
Verksamhetsledare, Prinsessan Estelles kulturstiftelse
E-post: press@preks.se

Kungl. Hovstaternas informationsavdelning
E-post: press@royalcourt.se

Om Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Verksamhetsledare är Sara Sandström Nilsson. Stiftelsens styrelse utgörs av H.K.H. Prins Daniel, Elin Annwall, verksamhetschef Kronprinsessparets stiftelse, Lena Josefsson, ordförande Moderna Museets vänner, Staffan Larsson, ståthållare Kungl. Hovstaterna. Ordförande är Johan Ericsson.

Styrelsen biträds av ett konstnärligt råd bestående av Richard Julin, chef för Accelerator i Stockholm, Iris Müller-Westerman, chef för Moderna Museet i Malmö, Lars Nittve, f.d. chef för Tate Modern i London, Moderna Museet i Stockholm och M+ i Hongkong.

Kulturstiftelsens verksamhet finansieras genom privata donationer.