Statsbesök till Indien

DD.MM. Konungen och Drottningen avlägger statsbesök i Indien den 2–6 december 2019 på inbjudan av H.E. President Ram Nath Kovind.

Regeringen representeras av utrikesminister Ann Linde, näringsminister Ibrahim Baylan och statssekreterare Maja Fjaestad, Socialdepartementet.

Ett 50-tal svenska organisationer och företag, såväl etablerade storföretag som startup-företag, deltar i den näringslivsdelegation Business Sweden arrangerar.

Syftet med statsbesöket är att ytterligare stärka den goda relationen mellan Sverige och Indien och att främja det svensk-indiska samarbetet, bland annat inom ramen för den gemensamma handlingsplanen, innovationspartnerskapet och ingångna samförståndsavtal. Besöket bekräftar Sveriges vilja att vara en central partner för Indien i landets snabba utveckling och i arbetet att möta gemensamma samhällsutmaningar inom bland annat klimat/miljö, infrastruktur, forskning och hälsa. Besöket bidrar till att möjliggöra ökad handel och investeringar för svenska och indiska företag i båda riktningar.

Statsbesöket är fem dagar långt och äger rum i New Delhi, Mumbai och i delstaten Uttarakhand.

Programmet i korthet

Söndag 1 december

Kungaparet anländer till New Delhi.

Måndag 2 december

President Ram Nath Kovind och fru Savita Kovind välkomnar Kungaparet vid en officiell ceremoni som följs av en kransnedläggning vid minnesplatsen för Mahatma Gandhis kremering, Rajghat. Under dagen hålls möten med president Kovind, premiärminister Modi och utrikesminister Jaishankar. Kungaparet deltar vidare i en högnivådialog om innovation med svenska och indiska företrädare från företag, myndigheter och akademi. De kommer även att besöka den stora moskén Jama Masjid och världsarvet Red Fort. Dagen avslutas med en statsbankett i presidentpalatset.

Tisdag 3 december

Såväl klimat- och miljöfrågor som näringslivsfrågor kommer att diskuteras under statsbesökets andra dag. Dagen inleds med India Sweden Business Summit, som arrangeras av Business Sweden och The Confederation of Indian Industry. Konferensen ger privata och offentliga indiska aktörer möjlighet att träffa svenska företag och diskutera affärsmöjligheter och samarbeten. Kungen deltar därefter vid ett rundabordssamtal om Sveriges och Indiens arbete mot utsläpp och luftföroreningar. Drottningen besöker samtidigt The All India Institute for Medical Science, AIIMS, för diskussion om äldrevård och demens i Indien. Därefter besöker Drottningen FN för att informera sig om arbetet mot människohandel. Kungaparet träffar alumner vid en lunch där Svenska institutet står värd. Under eftermiddagen deltar Kungaparet vid invigningen av India Sweden Business Leaders’ Roundtable. På kvällen är Kungaparet hedersgäster vid en stor mottagning på den svenska ambassaden.

Onsdag 4 december

På onsdagen fortsätter programmet i Mumbai, dit Kungaparet anländer på förmiddagen. Där deltar Kungaparet i världens största strandrensningsprojekt med initiativtagaren och volontärer på stranden Versova. På eftermiddagen besöker Kungaparet Doorstep School, som ger fattiga barn gratis skolgång och läxhjälp. Därefter följer en workshop som ämnar inspirera unga flickor att utforska teknik. På kvällen samtalar Kungen med seniora svenska och indiska företagsledare. Kvällen avslutas med en mottagning som ges av det svenska generalkonsulatet på museet Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya.

Torsdag 5 december

Statsbesökets fjärde dag fortsätter i delstaten Uttarakhand med besök i Rishikesh vid floden Ganges. Där får Kungaparet tillfälle att tala med unga miljö- och klimatkämpar tillsammans med chefen för miljöorganisationen Centre for Science and Environment. Samtalen följs av en traditionell ceremoni vid den heliga floden Ganges. Därefter deltar Kungaparet tillsammans med den indiske ministern för vattenfrågor, Gajendra Singh Shekhawat, vid invigningen av två vattenreningsverk i Haridwar. Reningsverken ingår i det nationella projektet för att rena floden Ganges. Under eftermiddagen och kvällen träffar Kungaparet experter på naturvård och hållbart skogsbruk.

Fredag 6 december

Under fredag förmiddag fortsätter Kungaparets möten om miljövård och biologisk mångfald. Kungaparet besöker även en Van Gujjar-by för att diskutera och lära om gruppens traditionella lantbruk och djurhållning.

Statsbesöket avslutas

Statsråden Linde och Baylan och statssekreterare Fjaestad deltar i stora delar av programmet. De har även bilaterala möten och aktiviteter med företrädare för Indiens regering.

Kontakt

Boel Lindbergh
Chef, UD:s internationella presscenter
Telefon: 08-405 50 08
Mobiltelefon: 072-735 50 08
E-post till Boel Lindbergh

Emilie af Jochnick Savén
Departementssekreterare, Asien- och Oceanienenheten, Utrikesdepartementet
Telefon: 08-405 93 37
Mobiltelefon: 070-242 60 71
E-post till Emilie af Jochnick Savén