Program för Kronprinsessparets besök i Danmark

Den 16-18 september besöker DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel Danmark.

2017 besökte DD.KK.HH. Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary Sverige tillsammans med en dansk näringslivsdelegation. Två år senare är det nu dags för det svenska Kronprinsessparet att göra ett motsvarande besök i Köpenhamn.

Kronprinsessan och Prins Daniel åtföljs av statsrådet Lena Hallengren, samt av en svensk näringslivsdelegation, ledd av Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson. Delegationen består av 20-talet svenska företag.

Ur programmet för besöket i Danmark

Måndag 16 september

Mottagning i ambassadörens residens

Besöket inleds måndag kväll med att Fredrik Jörgensen, Sveriges ambassadör till Danmark, bjuder in till en välkomstmottagning i residenset. Deltar gör Kronprinsessan och Prins Daniel, statsrådet Lena Hallengren, Fredrik Persson, Svenskt näringslivs ordförande, Ylva Berg, VD i Business Sweden, samt den övriga näringslivsdelegationen.

På Sankt Annæ Plads ligger det hus som sedan 1921 utgör ambassadörsresidens i Köpenhamn. Fredrik Jörgensen har varit Sveriges ambassadör till Danmark sedan 2015.

Fototillfälle vid ankomst.
Fotopool i residenset.

Tisdag 17 september

Besök i FN-byn

På morgonen besöker Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, tillsammans med Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary, FN-byn. Den svenska näringslivsdelegationen samt statsrådet Lena Hallengren, deltar också. I FN-byn tas de emot av Grete Faremo, Executive Director vid UNOPS.

Temat för besöket är ”Innovation Partnerships with the UN to accelerate the SDG’s”. Kronprinsessan Victoria kommer att hålla tal, liksom Tom Erixon, VD och koncernchef, Alfa Laval, samt Sandra Frank, Co-Founder, Arvet.

FN-byn i Köpenhamn byggdes 2013. I lokalerna har 11 av FN:s fackorgan kontor. Tre av dessa är representerade under delegationens besök: UNHCR (FN:s flyktingorgan), UNOPS (FN:s kontor för projekttjänster) samt UNDP (FN:s utvecklingsprogram). Cirka 1.500 personer arbetar i byggnaden.

Fototillfälle vid ankomst, inomhus.
Fotopool under mötet.

Dansk Industris toppmöte

Tisdagseftermiddagen fortsätter med ett besök i DR:s konserthus, där Kronprinsessparet, Kronprinsparet samt näringslivsdelegationen närvarar vid Dansk Industris toppmöte.

Temat i år är ”Green Transition” och syftet är att diskutera hur företag, politiker och medborgare kan samarbeta för att uppnå tillväxt och hållbarhet för att skapa en grön framtid. Under mötet kommer Kronprinsessan Victoria att hålla tal och Kronprins Frederik att dela ut priset DI Prize 2019.

Från den svenska näringslivsdelegationen kommer Martin Lundstedt, CEO Volvo Group, att hålla ett anförande.

Dansk Industri är den danska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv.

Fototillfälle vid ankomst.
Fotopool inne i konsertsalen.

Mottagning på HMS Nyköping

Vid kajen vid Amaliehaven, nedanför Amalienborg, har den svenska korvetten HMS Nyköping lagt till. Måndag kväll bjuder fartygschefen in till mottagning på skeppet. Det svenska Kronprinsessparet och det danska Kronprinsparet anländer tillsammans och går ombord.
HMS Nyköping sjösattes 2005 och är den fjärde korvetten av Visby-klass.

Tillsammans med systerfartyget HMS Karlstad, och de något mindre HMS Stockholm och HMS Malmö, besökte hon nyligen Köpenhamn. Till vardags är fartygen baserade i Karlskrona.

Fototillfälle på kajen vid ankomst.
Fotopool ombord.

Middag på ambassadörens residens

Tillsammans med fru Marianne Jörgensen står ambassadör Fredrik Jörgensen värd för en middag med de två tronföljarparen som hedersgäster. Gäster ur svenskt och danskt näringsliv, samt andra intressenter, är också inbjudna.

Fototillfälle vid ankomst.
Fotopool i residenset.

Onsdag 18 september

Svensk-danskt Business Forum

Kronprinsessparet, Kronprinsparet och statsrådet Lena Hallengren ankommer, tillsammans med den svenska näringslivsdelegationen, på onsdagsmorgonen till Dansk Industris huvudkontor för att delta i Svensk-danskt Business Forum. Den danske transportministern Benny Engelbrecht deltar också i forumet.

Syftet är nätverkande och rundabordsdiskussioner på teman som ”The green Transition”, ”Modernising Healthcare” och ”Transport and infrastructure.”

Tronföljarparen besöker också House of Green, i samma byggnad; ett showroom, där gäster får möjlighet att se danska innovationslösningar för grön omställning och hållbarhet. Utställningarna utgår från fyra teman: cirkulär ekonomi, vatten, städer och energi.

House of Green är grundat av Industriens fond, drivs i samarbete med State of Green och invigdes 2013 av Kronprins Frederik, som är beskyddare för State of Green.

Fototillfälle vid ankomst.
Fototillfälle inne i salen.
Fotopool vid scen.
Fototillfälle i House of Green.

Innovation- och start up-mässa

Efter Svensk-danskt Business Forum åker Kronprinsessparet och Kronprinsparet till Øksnehallen, för att göra ett kort besök på Tech BBQ 2019. Det är en av Skandinaviens största innovationskonferenser, som har som mål att stärka och stötta det nordiska innovationsekosystemet. Arbetet med konferensen baseras på nordiska värderingar som öppenhet, inkludering och tillit. Konferensen tar varje år upp ett antal olika teman. Årets teman är ”Mental health”, ”Ecosystems”, ”Breakthrough”, ”Global conservation” och “Emerging technologies”.

Fotopool.

Vänligen observera att ackrediterad media får välja mellan besöket på House of Green och Tech BBQ, då det är kort tid mellan dessa besök.

Amager Bakke – kraftverk blev skidbacke

På onsdagseftermiddagen besöker Kronprinsessan Victoria och Kronprins Frederik Amager Bakke. Amager Bakke är ett värmekraftverk där avfall och sopor blir till värme och energi. På taket till kraftverket har man anlagt en konstgjord skidbacke. Där finns det även utrymme för vandring och klättring. Byggnaden är designad av den danske arkitekten Bjarke Ingels från arkitektfirman BIG (Bjarke Ingels Group). Han har ritat flera kända landmärken i Köpenhamn, såsom Köpenhamns hamnbad på Islands Brygge samt VM-husen och Bjerget i Ørestad.

Fotopool.

Børneriget och Nordfløjen på Rigshospitalet

Modern sjukvård och digitala vårdlösningar står samtidigt på agendan för Prins Daniel och Kronprinsessan Mary, som besöker Rigshospitalet, tillsammans med statsrådet Lena Hallengren och danske sundhedsministern Magnus Heunicke.

På plats möter de bland andra projektledaren för Børneriget – ett nytt, avancerat barnsjukhus, som kommer erbjuda nya innovativa behandlingar av barn, gravida och deras familjer.

Sällskapet får också en rundvisning i den nya Nordfløjen (Norra flygeln), som är under byggnation och invigs 2020. Här kommer nya digitala vårdlösningar erbjudas i 33 toppmoderna operationssalar och 238 vårdrum samt en intensivvårdsavdelning. Sjukhusets design kommer presenteras, liksom olika tekniker som kommer att användas i vården av cancerpatienter samt planerna på ett nytt patienthotell.

Fototillfälle vid ankomst.
Fotopool inomhus.

Observera att programpunkterna Amager Bakke och Rigshospitalet genomförs samtidigt.

Kronprinsessparets Köpenhamnsbesök avslutas sent på onsdagseftermiddagen.

Vänligen notera att ovan beskrivna fotopositioner kan komma att korrigeras.

Kontakt

Sanna Holmqvist, kommunikationsansvarig, ambassaden i Köpenhamn
Tfn: +45 30531754
E-post: sanna.holmqvist@gov.se

Johan Tegel, informationssekreterare, Kungl. Hovstaterna
Tfn: +46 768 185040
E-post: johan.tegel@royalcourt.se

Glenn Slaikjaer, social secretary, ambassaden i Köpenhamn
Tfn: +45 26736036