Program för statsbesöket från Republiken Korea

På inbjudan av H.M. Konungen besöker Republiken Koreas president Moon Jae-in Sverige tillsammans med sin hustru Kim Jung-sook Sverige den 14-15 juni. Presidenten åtföljs av flera ministrar ur den sydkoreanska regeringen liksom en stor näringslivsdelegation.

Program för statsbesöket

Fredag 14 juni

Högtidlig välkomstceremoni

Statsbesöket inleds på fredag morgon när Kungen och Drottningen möter president Moon Jae-in och fru Kim Jung-sook vid Hovstallet för kortege till Kungliga slottet.
Hovstallet
Fotopool

Vid den högtidliga välkomstceremonin på Inre borggården inspekterar presidenten och Kungen Grenadjärkompaniet ur Livgardet och nationalsånger spelas. Presidentparet presenteras för representanter för riksdag och regering. Kungaparet hälsar samtidigt på den sydkoreanska delegationen.
Allmänheten är välkommen att närvara.
Kungliga slottet
Öppet för ackrediterad media

Kungen och presidenten ger därefter ett pressuttalande i Lovisa Ulrikas matsal.
Fototillfälle, reportrar välkomna.

Möte med talmannen

President Moon Jae-in tas på förmiddagen emot av talman Andreas Norlén i riksdagen för ett möte. Därefter håller president Moon Jae-in ett anförande i Andrakammarsalen som bland annat kommer att ta upp fred och säkerhet på den koreanska halvön. Kungen och utrikesminister Margot Wallström närvarar.
Fototillfälle
Reportrar är välkomna

Stiftelsen Silviahemmet

På förmiddagen besöker fru Kim Jung-sook och Drottningen Silviahemmet. De tas emot av Petra Tegman, biträdande verksamhetschef och Maria Tannemyr, koordinator. Efter en presentation av verksamheten ges möjlighet att träffa några av de boende.
Fotopool

Lunch

Kungaparet bjuder presidentparet på lunch på Kungliga slottet. Samtidigt ges en lunch på Utrikesdepartementet, med utrikesministern som värd, för ministrar och representanter ur den sydkoreanska delegationen.

Ericsson Studio Kista

President Moon Jae-in och Kungen besöker Ericsson Studio i Kista tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan. De tas emot av Ericssons finanschef, Carl Mellander, vice ordförande och ansvarig för offentlig sektor och affärsrelationer Ulf Pehrsson, och chefen för Ericsson i Sydkorea, Håkan Cervell. Ericsson är en viktig partner i utvecklingen av 5G i Sydkorea och under besöket kommer olika användningsområden av tekniken att presenteras och demonstreras. Bland annat kommer uppkoppling ske mot en existerande 5G-tjänst i Sydkorea för att fjärrstyra ett sky-ship i Seoul från Ericsson Studio i Kista.
Fototillfälle, reportrar välkomna

Sweden-Korea Business Summit

President Moon Jae-in och Kungen deltar, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, vid näringslivsseminariet Sweden-Korea Business Summit som kommer att samla över 200 representanter från ledande företag, start-ups och investerare från Korea och Sverige. Sweden-Korea Business Summit kommer att beröra social innovation och inkluderande tillväxt samt innovation som möjliggörs av framtida teknologier, bland andra e-mobilitet, förnybar energi, artificiell intelligens och biomedicin. Kim Young Ju, styrelseordförande och vd för Korea International Trade Association (KITA) och Ylva Berg, vd för Business Sweden tar emot vid ankomst. Presidenten och statsministern kommer att hålla anföranden under seminariet. Fototillfälle, reportrar välkomna.

Galamiddag

Statsbesöket första dag avslutas med att Kungaparet ger en galamiddag på Kungliga slottet.
Fotopool

Lördag 15 juni

Möte med statsministern

Statsminister Stefan Löfven tar emot president Moon Jae-in för överläggningar på Grand Hôtel i Saltsjöbaden på lördag morgon. De kommer bland annat att tala om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, fördjupat samarbete inom områden som innovation, forskning, digitalisering och kreativa näringar, samt utökat samarbete inom social välfärd och arbetsmarknadsfrågor. Vid överläggningarna deltar även utrikesminister Margot Wallström, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, näringsminister Ibrahim Baylan och utrikeshandelsminister Ann Linde.
Fototillfällen vid ankomst, tête-à-tête, inledning av samtal och undertecknande av avtal
Presskonferens

Waldemarsudde

Fru Kim Jung-sook och Drottningen inleder lördagens program med ett besök på Waldemarsudde. De tas emot av överintendent Karin Sidén. Waldemarsudde var ursprungligen hem åt prins Eugen. I dag är det ett av Sveriges mest besökta konstmuseer med omfattande utställnings- och programverksamhet.
Fotopool

Svensk Form – Korea + Sweden Young Design Award 2019

Därefter deltar fru Kim Jung-sook och Drottningen vid prisceremonin för Korea + Sweden Young Design Award 2019 på Svensk Form. Initiativet till utmärkelsen, som ska uppmärksamma unga formgivare i Korea, kommer från Sveriges ambassad i Seoul, Korea Institute of Design Promotion och IKEA Korea. Priset är inspirerat av den svenska designutmärkelsen och utställningen Ung Svensk Form och delas ut för första gången. Hållbarhet och innovation utgör grunden till utmärkelsen som i år också har temat inkludering. Svensk Forms VD Mats Widbom och Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt tar emot vid ankomst. Efter prisutdelningen ges möjlighet att träffa pristagarna och unga svenska formgivare från Ung Svensk Form 2019.
Korea + Sweden Young Design Award
Fotopool, reportrar välkomna

Norrsken Foundation

Presidenten och Kungen besöker Norrsken Foundation tillsammans med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Norrsken Foundation är en svensk icke vinstdrivande stiftelse som syftar till att stödja företag och organisationer vars mål är att ha en positiv inverkan på samhället. Under besöket kommer koreanska och svenska företag på området att presentera lösningar och tjänster inom bland annat miljö, utbildning och hållbart företagande (CSR). Erik Engellau Nilsson, VD för Norrsken Foundation, Ylva Berg, VD Business Sweden och Jeong Yoon-Mo, ordförande för Korean Technology Finance Corporation tar emot vid ankomst.
Fototillfälle, reportrar välkomna

Avtäckning av minnesmonument

Presidentparet och Kungaparet samt utrikesminister Margot Wallström deltar vid avtäckningen av ett minnesmärke på Djurgården för svenska veteraner som tjänstgjorde på Röda Korsets sjukhus i Korea under Koreakriget.
Fototillfälle

Konsert på Musikaliska

President Moon Jae-in och fru Kim Jung-sook står värdar för en konsert, Celebration Concert, på Musikaliska till sina svenska värdars ära.

Statsbesöket avslutas när Kungaparet tar farväl av sina gäster på Kungliga slottet.