Statsbesök till Irland - program

Kungen och Drottningen avlägger statsbesök i Irland den 22–24 maj 2019 på inbjudan av president Michael D. Higgins. Den svenska regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och statssekreteraren i Socialdepartementet Maja Fjaestad.

Onsdag 22 maj

Kungaparet anländer till Irland tillsammans med medlemmarna i den officiella delegationen.

Officiell välkomstceremoni

President Michael D. Higgins och hans hustru Sabina Higgins tar emot Kungaparet utanför sitt residens, Áran an Uachtaráin, där en officiell välkomstceremoni med nationalsånger, militära hedersbetygelser och en trädplanteringsceremoni följer. Statsråden, statssekreteraren och den officiella svenska delegationen deltar.

Kransnedläggning

Kungen lägger ned en krans vid Garden of Remembrance, en trädgård i Dublin till minne av de som gav sitt liv i den irländska frihetskampen.
Garden of Remembrance

Besök vid Croke Park

Croke Park är högkvarter för Irlands största ideella förening för kultur och traditionella sporter, Gaelic Athletic Association. Kungaparet, statsråden och statssekreteraren får en demonstration av de traditionella sporterna hurling och gaelisk fotboll. Svenska handelskammaren i Irland står värd för en lunch där handelskammarens verksamhet presenteras. I samband med besöket träffar Kungaparet deltagarna i den svenska näringslivsdelegationen.
Croke Park
Gaelic Athletic Association

Mottagning hos Dublins borgmästare

På eftermiddagen ger Dublins borgmästare, Ardmhéara, Mr Nial Ring en mottagning på för Kungaparet, den svenska delegationen och irländska gäster med Sverige-anknytning.
Mansion House Dublin

Möten med talmännen

Kungaparet tas emot av underhusets talman, Ceann Comhairle, Seán Ó Fearghaíl och överhusets talman, Cathaoirleach, Denis O’Donovan. Utrikesminister Margot Wallström och statssekreterare Maja Fjaestad deltar.
House of the Oireachtas

Utrikesminister Wallström har under eftermiddagen ett bilateralt möte med sin irländske kollega Simon Coveney.

Statsbankett

På kvällen står president Michael D. Higgins och Sabina Higgins värd för en middag till Kungaparets ära.

Torsdag 23 maj

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman träffar på morgonen representanter för Google.

Statssekreterare Maja Fjaestad har ett bilateralt möte med hälsominister Simon Harris.

Seminarium om hälsofrågor

Kungaparet deltar vid seminariet ”Meeting Future Health Challenges” tillsammans med statssekreterare Maja Fjaestad. De tas emot av Irlands hälsominister Simon Harris, som även inledningstalar tillsammans med statssekreterare Fjaestad. Seminariet ger tillfälle för representanter för svenska och irländska regeringen, experter inom hälsoområdet, akademi och näringsliv att träffas för att diskutera hur man ska möta framtida utmaningar på hälsoområdet.

Litteraturseminarium på Nationalbiblioteket

Kungaparet deltar tillsammans med utrikesminister Margot Wallström vid seminariet, som lyfter fram det ömsesidiga inflytandet mellan irländska och svenska författare och poeter, och ger tillfälle till erfarenhetsutbyte och diskussion om emigration och migration genom historien och fram till i dag. Seminariet modereras av Stephen Farran-Lee. I panelen ingår bland andra Joseph O'Connor, romanförfattare och professor vid University of Limerick, Ola Larsmo, svensk romanförfattare och styrelseledamot i PEN International, Melatu Uche Okorie, nigerianskfödd författare bosatt i Dublin och Marjaneh Bakhtiari, svensk författare och journalist född i Iran. I samband med seminariet öppnar fotoutställningen “Portraits of Migration – Sweden beyond the headlines”, producerad av Svenska institutet och signerad Alexander Mahmoud.
National Library of Ireland

Besök på EirGrid

Kungaparet, tillsammans med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, besöker EirGrid, ett statligt företag som utvecklar och underhåller Irlands nationella elsystem. Man har pågående och planerade samarbeten med svenska företag, bland annat East-West Interconnector, ett grönt energiprojekt mellan Irland och Storbritannien.
EirGrid

Mottagning för den svenska diasporan

Kungaparet möter svenskar bosatta i Irland vid en mottagning på The Stephen’s Green Hibernian Club. Värd är ambassadör Lars Wahlund.

Möte med An Taoiseach (premiärministern)

Kungen avlägger en artighetsvisit hos Irlands premiärminister, An Taoiseach Leo Varadkar TD. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman deltar tillsammans med medlemmar ur den officiella svenska delegationen.
An Taoiseach

Besök på Science Gallery

Drottningen besöker Science Gallery. Där uppmuntrar man ungdomar att lära sig genom sina intressen, via spännande program som väcker kreativitet och upptäckarglädje på områden där vetenskap och konst möts. Sedan öppnandet 2008 har nästan tre miljoner besökare upplevt fler än 40 unika utställningar. Svenska institutets vikarierande generaldirektör Mikaela Fredriksén Tollin institutet deltar.
Science Gallery

Besök på Nationalmuseum

Kungen och Drottningen besöker Nationalmuseum och får en presentation av utställningen ”Ór – Ireland’s Gold”. Museet innehåller en av Europas viktigaste förhistoriska guldsamlingar, från 2200 f.Kr. till 500 f.Kr.
National Museum Dublin

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och statssekreteraren i Socialdepartementet Maja Fjaestad deltar i en paneldiskussion, At the forefront of the Tech Race – what lies ahead for Sweden and Ireland, tillsammans med företrädare för bland andra Google och NASDAQ på WeWork Labs. Den svenska näringslivsdelegationen deltar.

Kungaparets middag

Kungaparet ger en middag på Trinity College till president Michael D. Higgins och Sabina Higgins ära. Åsa Jinder, riksspelman, nyckelharpist och kompositör, står för musikunderhållningen tillsammans med Maria Johansson, som ackompanjerar på piano.

Fredag 24 maj – Athlone

Seminarium om hur digital infrastruktur formar samhället och industrin

Kungaparet deltar tillsammans med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och statssekreterare Maja Fjaestad vid seminariet på Ericsson Software Campus i Athlone. Seminariet ger möjlighet för företrädare för ländernas regeringar, företag, akademi och andra experter att träffas och diskutera gemensamma utmaningar i utbyggnaden av digital infrastruktur inom industrin och i samhället i övrigt. Det ger även tillfälle att skapa nätverk för fortsatt samarbete, liksom handels- och investeringsmöjligheter. Ericsson Software Campus är ett av Ericssons ledande forsknings- och utvecklingscenter med över 1000 anställda. Man samarbetar med College of Technology i Athlone och är involverad i programmet ”Infuse”, som syftar till att skapa intresse för teknik bland barn.
Ericsson Software Campus

Marine Institute i Galway

Kungaparet besöker Marine Institute i Galway tillsammans med statssekreterare Maja Fjaestad. Institutet har till uppgift att samordna och främja Irlands marina forskning och utveckling, främja ekonomisk utveckling och skydda den marina miljön. En utställning om hållbart fiske visar hur komplexa fiskedata görs till enkla kartor som stöd för en hållbar förvaltning.
Marine Institute in Galway

Besök på bondgård i Burren

Gården ligger i byn Ballybornagh vid gränsen till länen Galway och Clare, i ett dramatiskt landskap som liknar Öland. För att skydda den stora biologiska mångfalden, med växter från arktiska, alpina och medelhavsområden, deltar gårdens ägare i det så kallade Burren-programmet, som syftar till att främja hållbart jordbruk och bevarande av landskapet och kulturarvet. Kungaparet, tillsammans med statssekreterare Maja Fjaestad, får en presentation av Burren-åsen och dess unika biotop. Man får också möjlighet att tala med bonden Vincent Keane om djurhållning som en förutsättning för att behålla det unika Burren-landskapet.

Burren Smokehouse

Kungaparet och statssekreterare Maja Fjaestad får ett antal lokalt producerade produkter förevisade av Bord Bia, en halvstatlig organisation som arbetar med att främja irländsk livsmedelsnäring. Produkterna, som bland annat består av lax, getost, tång och alger, ingår i den så kallade Burren Food Trail, som är den irländska regeringens initiativ för att stödja landsbygdsutveckling och lokalt entreprenörskap i regionen. Burren Smokehouse är ett exempel på hur entreprenörer har bidragit till utvecklingen av västra Irland genom att tillhandahålla produkter av hög kvalitet baserade på irländsk vild lax.
Burren Smokehouse

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har ett bilateralt möte med Pat Breen TD, Minister of State with special responsibility for Trade, Employment, Business, EU Digital Single Market and Data Protection.

Pressträff

Kungaparet ger en pressträff för irländsk och svensk media.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och statssekreterare Maja Fjaestad närvarar.

Kungaparet avreser från Irland från Shannons flygplats.

Statsbesöket avslutas.

Kontakt

Boel Lindbergh
Chef, UD:s internationella presscenter
Tfn: 08-405 50 08, 072-735 5008
E-post: boel.lindbergh@gov.se

Lena Sterte Jacobsson
Biträdande gruppchef, EU-enheten, UD
Tfn: 08-405 53 87, 070-601 53 87
E-post: lena.sterte-jacobsson@gov.se