Upplev utställningen Kungliga Brudklänningar i en virtuell verklighet

Som en del av tillgängliggörandet av de Kungliga slotten lanseras nu utställningen ’Kungliga Brudklänningar 19762015’ genom VR-teknik. Under perioden 20 februari–4 mars ges möjlighet att prova VR–appen i Rikssalen på Kungliga slottet. Appen finns även för nedladdning.

Den 19 juni 2016 var det 40 år sedan Kungaparet gifte sig i ett försommarvackert Stockholm. För att fira detta skapades en exklusiv utställning i Rikssalen på Kungliga slottet med fem kungliga brudklänningar. Klänningarna har burits av Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Madeleine, Prinsessan Sofia och Prinsessan Lilian.

Utställningen gav en möjlighet att se de kungliga brudklänningarna och återuppleva de kungliga bröllopen. Nu, ett år efter att utställningen avslutades, finns möjlighet att uppleva utställningen på nytt.

Utställningen ’Kungliga Brudklänningar 1976 2015’ dokumenterades med en kamera som filmar både i 3D och 360 grader, vilket nu finns tillgängligt i en VR–app. Genom appen kan brudklänningsutställningen upplevas i en virtuell rikssal. Klänningarna kan ses på nära håll, liksom utställningens foton och filmer. Det går också att lyssna till en guidad tur.

”Det är fantastiskt hur man med hjälp av tekniken kan göra så att du kan röra dig i rummet och se detaljerna på brudklänningarna”, säger Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik vid Kungl. Hovstaternas avdelning för publik verksamhet.

Användandet av VR–tekniken är ett steg för de Kungliga slotten att både tillgängliggöra och dokumentera utställningen så att den kan leva vidare och nå fler besökare. Under perioden 20 februari–4 mars ges möjlighet att prova VR–appen i Rikssalen på Kungliga slottet. Appen finns även för nedladdning i svenska och engelska versioner.

Vad är VR?

Förkortningen VR står för Virtual Reality, vilket översätts till Virtuell Verklighet på svenska. Ett VR-headset är en typ av glasögonliknande konstruktion som kopplas till en skärm som visar en digital miljö. När man rör på huvudet reagerar sensorer i VR-headsetet på rörelserna och speglar dessa i den digitala låtsasmiljön som visas framför ögonen. Upplevelsen blir att man befinner sig i en annan verklighet.

Appen går att ladda ner via Oculus store.

Kontakt

Helena Chreisti, Ståthållarämbetet
Tfn 08-402 62 41
E-post: helena.chreisti@royalcourt.se