Drottningen inviger SilviaBo – bostäder för demenssjuka

Tid: lördag 13 maj kl. 15.00
Plats: Gustav III:s väg 17, Drottningholm

Vi välkomnar er till SilviaBo, Silviahemmets anpassade bostäder för personer med demenssjukdom. H.M. Drottningen är projektets initiativtagare och inviger SilviaBo, i närvaro av H.M. Konungen och statsrådet Åsa Regnér, lördagen den 13 maj kl. 15.00.

– Demenssjukdom tvingar ofta isär par som levt ett långt liv tillsammans. Jag hoppas att SilviaBo ska ge fler människor möjlighet att fortsätta leva tillsammans, med bibehållen trygghet och livskvalitet, säger Drottningen.

SilviaBo är inget vårdboende utan helt vanliga bostäder som är anpassade för personer där minst en i hushållet är drabbad av demenssjukdom. Idag tvingas par ofta flytta isär för att livet i den vanliga bostaden inte fungerar. SilviaBo möjliggör att dessa par kan bo tillsammans längre, förhoppningsvis resten av livet.

Satsningen på SilviaBo inleds nu med ett pilotprojekt bestående av sex lägenheter och två visningslägenheter i två fristående hus, uppförda av BoKlok, placerade på Drottningholmsmalmen på Ekerö. Ambitionen är att inom kort kunna erbjuda liknande bostadslösningar till en rimlig kostnad på många håll i Sverige, men på sikt även i andra länder.

Pilotprojektet har möjliggjorts tack vare en privat donation av Ingvar Kamprad.

– SilviaBo är ett fantastiskt initiativ av H.M. Drottningen och jag är oerhört glad över att ha fått möjligheten till att bidra till detta projekt, säger Ingvar Kamprad.

Pressinbjudan

Välkommen till invigning av SilviaBo Malmen lördagen den 13 maj kl. 15.00, i Stiftelsen Silviahemmets lokaler, Gustav III:s väg 17, Drottningholm.

Invigningen inleds med en presentation av SilviaBo och följs av invigning av SilviaBo på byggplatsen.

Media anmäler sig till invigningen senast 11 maj via e-post: press@royalcourt.se

 Demenssjukdom tvingar ofta isär par som levt ett långt liv tillsammans. Jag hoppas att SilviaBo ska ge fler människor möjlighet att fortsätta leva tillsammans, med bibehållen trygghet och livskvalitet.

H.M. Drottningen

Om Stiftelsen Silviahemmet

Silviahemmet grundades 1996 på initiativ av H.M. Drottningen. Silviahemmet har sedan starten verkat för att höja kunskap och kompetens inom demensområdet. Regelbundet anordnas utbildningar för medarbetare i vård och omsorg liksom för anhöriga. Idag finns snart 800 Silviasystrar och Silviasjuksköterskor utbildade i demensvård vid Sophiahemmet Högskola i samarbete med Silviahemmet. Silvialäkare blir allt fler genom samarbete med Karolinska institutet och snart kommer genom samarbetet med KI även Silviafysioterapeuter och Silviaarbetsterapeuter kunna diplomeras. Jämte utbildningarna finns också dagverksamheten på Drottningholm som är hjärtat i Silviahemmets verksamhet. Vid verksamhetens 20-årsjubileum presenterade Drottningen nästa steg i utvecklingen – SilviaBo.

För ytterligare information om Stiftelsen Silviahemmet, se http://www.silviahemmet.se

Om BoKlok

BoKlok är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Idén föddes i mitten på 90-talet av IKEA:s grundare Ingvar Kamprad och Melker Schörling, dåvarande vd på Skanska. BoKlok utvecklar och bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet till ett lågt pris. Detta möjliggörs då BoKlok bygger sina bostäder i fabrik. Det gör att SilviaBo kan invigas ett år och fyra månader efter att idén föddes. BoKlok bygger omkring 1000 bostäder per år.

Till toppen