Välkommen till pressvisning av "Den tänkande handen"

– H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

Vårens stora utställning på Kungliga slottet "Den tänkande handen" invigs av H.M. Konungen den 27 april och öppnar för publik den 28 april. Utställningen visas i Gustav III:s antikmuseum – slottets vackra skulpturgalleri.

DEN TÄNKANDE HANDEN är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien).

Den 27 april invigs utställningen DEN TÄNKANDE HANDEN med tio nominerade tävlingsbidrag till H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare.

Stipendietävlingen, som var en gåva till Kungen på 70-årsdagen kommer att vara årligen återkommande och vänder sig främst till unga konstnärer och arkitekter även under utbildning.

Tävlingen har gjorts möjlig genom bildandet av en stipendiefond som instiftats av Elisabeth och Gustaf Douglas. Teckningarna visas i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet där en spännande interaktion mellan dåtid och nutid uppstår i det vackra skulpturgalleriet.

Kongl. Ritaracademien, numera Konstakademien, grundades på Kungliga slottet år 1735 med syfte att främja blivande målare, skulptörer och arkitekter. Över 280 år senare lever tecknandet vidare på slottet genom den nya stipendietävlingen!

Välkommen till pressvisning av utställningen den 27 april kl. 13.30 i Gustav III:s antikmuseum, ingång från Lejonbacken, Kungliga slottet.

Efter pressvisningen invigs utställningen kl. 15.00 i närvaro av H.M. Konungen (fotopool). Vid såväl pressvisning som invigning deltar också tävlingens nominerade deltagare.

Media anmäler sig till pressvisningen senast den 25 april via e-post: morgan.gerle@royalcourt.se

För ytterligare information om utställningen, se www.kungligaslotten.se och www.konstakademien.se

Kontakt: Morgan Gerle, tfn 08-402 62 68