Kungen delade ut pris till Årets nybyggare 2016

Vid en ceremoni på Kungliga Slottet delade Kungen i dag ut H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare. Priset är uppdelat i två kategorier – Nystart och Pionjär.

I sitt tal sade Kungen "Att komma in i det svenska samhället är inte alltid så lätt. Inte ens för den som är duktig och driven. Här tror jag att vi alla behöver göra mer för att öppna upp vårt land för den kompetens och det nytänkande som dagens nybyggare kan bidra med.

Därför känns det väldigt roligt att lyfta fram några av de företagsamma personer som är med och utvecklar vårt land och vårt näringsliv. De behövs – och de behöver bli fler!"

2016 års pristagare:

Årets Nystart - Muazzez Moa Gurbuzer, MRG Wines AB

Juryns motivering: Att starta ett företag utan att kunna sin bransch, men tack vare en högre vision lyckas övertyga mycket konservativa leverantörer att engagera sig, är en bedrift.

Att dessutom gå från en trygg anställning vid 57 års ålder och sadla om, är det få som vågar.

Muazzez Moa Gurbuzer har med ett brinnande engagemang lyckats få en av världens främsta champagneexperter att medverka till att producera ett unikt, exklusivt och högkvalitativt alkoholfritt vin genom att förena traditionellt hantverk med modern teknik och svenskt entreprenörskap.

Muazzez Moa Gurbuzer har brutit den allmänna uppfattningen om alkoholfria viner vilket återspeglas i företagets tillväxt.

Detta gör henne till en riktig nybyggare.

Årets Pionjär - Mohammed Homman, Vironova AB

Juryns motivering: Mohammed Homman identifierade ett problem och hade insikten att engagera experter från andra discipliner för att förverkliga sin vision.

Att bryta mot förväntningar och ge sig ut på djupt vatten var inte helt självklart. Men med envishet och en unik förmåga till problemlösning lyckades Mohammed Homman övertyga sin nära omgivning att investera i att snabbt och enkelt upptäcka virus. Han har lyckats samla några av Sveriges främsta forskare och programmerare, vilket möjliggjort flera internationella patent. Mohammed Hommans företag säljer i dag sina produkter och tjänster till några av världens främsta läkemedelsproducenter och det är bara början.

Mohammed Homman representerar den nya generationen av nybyggare, de som fått möjligheten till högre studier i Sverige och dessutom drivs av entreprenörskapets utmaningar. Att han dessutom är en av få med utländsk bakgrund som lyckats göra sitt företag publikt gör honom till en värdig mottagare av priset.

Om utmärkelsen Årets Nybyggare

I arbetet för att lyfta fram goda exempel och förebilder instiftade Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) 1999, H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare.

Priset är ett sätt att skapa förebilder och visa på goda exempel bland personer med utländsk bakgrund. Priset ska inspirera och visa att det, i Sverige, går att vara en framgångsrik företagare med utländsk bakgrund. Det ska främja ett samhälle där drivna individer premieras för sina insatser.

En nybyggare är en person med utländsk bakgrund som valt att starta eget företag. Personen ska med begränsade resurser, genom hårt och målmedvetet arbete, ha nått framgång i sitt företagande.