Kronprinsessparet besöker Peru och Colombia 19-23 oktober 2015

Den 19-23 oktober besöker Kronprinsessparet, tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson, Peru och Colombia.

Syftet med besöket är att stärka Sveriges goda relationer med Peru och Colombia. Under besöket uppmärksammas svenska lösningar inom bland annat transport-, hälso- och sjukvårdssektorerna. Målsättningen är att stärka handelsförbindelserna och det kulturella samarbetet.

Ur programmet för besöket i Peru och Colombia

Måndag 19 oktober – Lima, Peru

Infrastrukturminister Anna Johansson inleder dagen med att besöka Perus transportministerium.

Invigning av nordisk-latinska kontaktseminariet

Besöket i Peru inleds med att Kronprinsessparet närvarar vid invigningen av ett seminarium om utbildning. Perus utbildningsminister Jamie Saavedra, rektor Oscar Quesada Macchiavello vid Universidad de Lima samt Universitets- och Högskolerådets generaldirektör Ulf Melin deltar vid seminariet.

Syftet med seminariet är att främja universitetssamarbeten mellan Sverige och Peru samt stipendieprogrammet BECA 18.

Besök i H&M:s butik

Kronprinsessparet besöker H&Ms näst största flaggskeppsbutik som invigdes i maj 2015. Kronprinsessparet träffa medarbetarna i butiken samt få information om H&M:s verksamhet i Peru och Sydamerika samt peruanska designers.

Officiellt möte samt lunch med Perus president Ollanta Humala (tentativ)

Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson deltar i ett officiellt möte med Perus president Ollanta Humala.

Efter det mötet bjuder presidenten den svenska delegationen på lunch.

Besök på Museo Nacional de Arqueología y Antropologia

Efter lunch besöker Kronprinsessparet Museo de Arqueología y Antropología tillsammans med Perus kulturminister Diana Álvarez Calderón. Kronprinsessparet får en visning av paracastextilier som Världskulturmuseet i Göteborgs har återlämnat till Peru. Paracastextilierna består av 2000-2500 år gamla begravningskläden. Ett antal paracastextilier togs till Sverige på 1930-talet och finns i dag på Världskulturmuseet i Göteborg.

Infrastrukturminister Anna Johansson träffar Perus försvarsminister.

Mottagning i trädgården på Sveriges generalkonsulat

Dagen avslutas med att Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson deltar vid en mottagning på svenska generalkonsulatet i Lima där Sveriges ambassadör Jakob Kiefer är värd.

Tisdag 20 oktober – Lima, Peru

Besök hos Volvo lastvagnar

Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inleder dagen med att besöka Volvo lastvagnars huvudanläggning i Limas södra förorter. Volvo bedriver ett CSR-projekt inriktat för skolbarn samt vidareutbildning av lastbilsförare.

Besök på det nationella cancerinstitutet (INEN)

Kronprinsessparet besöker nationella cancerinstitutet där institutchefen berättar om verksamheten samt samarbetet med Karolinska Institutet och svenska företag. INEN är ett nationellt hälsoinstitut specialiserat på cancerbehandling och tumörer.

Infrastrukturminister Anna Johansson besöker Perus bostadsministerium.

Guidad visning av Limas historiska centrum

Som avslutning på förmiddagen besöker Kronprinsessparet Limas historiska centrum där de får en guidad visning av bland annat klostret El Monasterio San Franscisco. Från klostret går Kronprinsessparet vidare, via Limas gamla järnvägsstation, till La Casa de la Literatura Peruana där en utställning av nobelpristagaren Mario Vargas Llosas verk visas. Den guidade visningen avslutas vid stadshuset.

Möte samt lunch med Limas borgmästare Luís Castañeda i stadshuset

Inledningsvis hålls ett officiellt möte mellan Kronprinsessparet, infrastrukturminister Anna Johansson och Limas borgmästare Luís Castañeda. Därefter bjuder borgmästaren på lunch.

Onsdag 21 oktober – Cartagena, Colombia

Besök vid myndigheten för återintegrering

Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inleder dagen i Cartagena med att besöka myndigheten för återintegrering. Under besöket får Kronprinsessparet och infrastrukturministern information om verksamheten samt möjlighet att träffa före detta gerillamedlemmar och paramilitärer. Myndigheten för återintegrering ansvarar sedan tio år tillbaka för återintegrering i samhället. Myndigheten har pågående samarbete med Folke Bernadotteakademin.

Närvaro vid inledning av panel med svenska företag vid karibisk hamnkonferens

Efter besöket vid myndigheten för återintegrering närvarar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson vid inledningen av ett panelsamtal med svenska företag vid den karibiska hamnkonferens som äger rum i Cartagena.

Infrastrukturminister Johansson deltar under hamnkonferensen.

Guidad stadsvandring av Cartagenas historiska centrum på temat "I Adlercreutz fotspår"

Kronprinsessparet besöker Cartagenas historiska centrum på temat ”I Adlercreutz fotspår”. År 1820 sände kung Karl XIV Johan greve Fredrik Adlercreutz till Colombia för att bistå den latinamerikanske frihetshjälten Simón Bolivar i kampen mot spanjorerna. Kronprinsessparet börjar den guidade visningen på Plaza Santo Domingo och avslutar på Inkvisitionsmuseet.

Närvaro vid lunch på temat hamnrelaterad infrastruktur

Ambassadör Andersson de Frutos, Sveriges ambassadör i Colombia, står som värd för en lunch på temat hamnrelaterad infrastruktur. Vid lunchen deltar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson samt representanter från svenska och colombianska företag.

Rundtur av Cartagenas hamn

Efter lunchen besöker Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson Cartagenas hamn. Kronprinsessparet och infrastrukturministern får en visning av hamnen samt ABB:s nyinstallerade kransimulator för lastning och lossning av containrar. Cartagena är Karibiens viktigaste hamn och är till stor del utrustad med svensk teknik.

Mottagning hos Cartagenas borgmästare

Besöket i Cartagena avslutas med att Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson delar vid en mottagning där Cartagenas borgmästare, Dionisio Vélez, är värd. Borgmästaren överlämnar ”stadens nycklar” till Kronprinsessparet.

Torsdag 22 oktober – Bogota, Colombia

Möte om hållbart företagande med svenska företag och colombianska nyckelaktörer

Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inleder sitt besök i Bogota med att delta i ett rundabordssamtal kring hållbart företagande med svenska företag och colombianska nyckelaktörer.

Möte med president Juan Manuel Santos Calderón

Därefter träffar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson Colombias president Juan Manuel Santos Calderón på ett officiellt möte.

Lunch med utrikesminister María Ángela Holguín

Utrikesministern står som värd för en lunch med Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson.

Besök vid det företagsdrivna initiativet "Ruta Motor"

Efter lunch besöker Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson det företagsdrivna initiativet ”Ruta Motor”. ”Ruta Motor” arbetar med att ge unga utsatta personer möjlighet till yrkesutbildning och arbetstillfällen inom fordonsindustrin. ”Ruta Motor” riktar sig mot ungdomar som drabbats av den interna väpnade konflikten eller är i riskzon att bli rekryterade till kriminella grupper.

Närvaro vid mottagning på svenska residenset – 140 år av diplomatiska relationer

Som avslutning på första dagen i Bogota deltar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson vid ambassadör Andersson de Frutos mottagning på svenska residenset. I 140 år har Sverige och Colombia haft diplomatiska relationer vilket uppmärksammas under mottagningen.

Fredag 23 oktober – Bogota, Colombia

Infrastrukturminister Anna Johansson träffar sin colombianska motsvarighet.

Möte med företrädare för tre kvinnoorganisationer

Kronprinsessparet inleder den avslutande dagen i Bogota med att besöka kvinnoorganisationen Ruta Pacífica de las Mujeres där de får information om organisationens arbete på temat kvinnor som aktörer för fred. Kvinnoorganisationerna Sisma Mujer och Casa de la Mujer deltar under besöket och berättar om sina verksamheter.

Besök på guldmuseet

Efter mötet med kvinnoorganisationerna besöker Kronprinsessparet Guldmuseet, Museo Del Oro. Kronprinsessparet får en guidad visning av museet som ligger i Bogotas historiska centrum. Museet innehåller cirka 55 000 föremål från de folk som levde i Colombia innan spanjorerna kom till landet. Samlingen är den största i världen i sitt slag med föremål gjorda av guld, keramik, sten och textilier från olika kulturer.

Besök på Sveriges ambassad

Kronprinsessparet besöker Sveriges ambassad i Bogota och träffar personalen.

Möte med ledarna för alumninätverket för colombianer som studerat i Sverige

Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson träffar de ansvariga för alumninätverket för colombianer som studerat i Sverige. Under mötet kommer alumnerna berätta om sina erfarenheter samt hur de arbetar med att belysa möjligheten för colombianska studenter att studera i Sverige.

Närvaro vid lunch på temat transportinfrastruktur

Som avslutning på besöket i Bogota deltar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson vid en lunch på temat transportinfrastruktur.