Kungaparets första dag på statsbesök i Litauen

I dag inleddes det svenska statsbesöket i Litauen som pågår fram till fredag. Utrikesminister Margot Wallström samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg representerar regeringen. Temat för statsbesöket är "Östersjön förenar oss".

Kungaparet och den svenska delegationen deltog i en välkomstceremoni på presidentpalatset i Vilnius. President Grybauskaite hälsade den svenska delegationen välkomna med hedersvakt och musikkår för att sedan bjuda in till enskilt möte. Syftet med statsbesöket är att uppmärksamma och stärka det svensk-litauiska samarbetet såväl politiskt, kulturellt som ekonomiskt.

– Det är Östersjön som binder våra länder samman, och genom Östersjön kan vi utveckla många intressanta samarbeten, inte minst inom miljö och goda handelsförbindelser, säger Kungen.

Kungen och Drottningen fick ta emot blommor från barn och ungdomar framför presidentpalatsets trappa.

Efter välkomstceremonin deltog Kungaparet vid en ceremoni på Antakalnis kyrkogård för att hedra självständighetskampens offer. Kungen lade en krans vid monumentet, liksom han gjorde vid det senaste statsbesöket 1992.

Kungaparet besöker även Vilnius nya universitetsbibliotek där Drottningen håller ett inledande anförande på Svenska Institutets utställning AccessAbility. Utställningen lyfter fram ett samhälle som inkluderar och respekterar personer med funktionsnedsättning.

Dagen avslutas med presidentens middag på presidentpalatset där Kungaparet tillsammans med statsråden Margot Wallström och Mikael Damberg samt övriga ur den svenska delegationen deltar.

För ytterligare information, kontakta:

Daniel Urso, pressekreterare
Tfn: 08-402 6410
E-post: press@royalcourt.se

Antakalnis kyrkogård

Antakalnis kyrkogård anlades 1809 och har blivit republikens panteon. På kyrkogården finns ett minnesmärke över litauiska offer i självständighetskampen. De sju gränsvakter som dödades i juli 1991 och 12 av de 14 fredliga demonstranter som dödades när de försvarade TV-tornet och parlamentsbyggnaden i januari samma år är begravda här. Nyligen har kyrkogården blivit en viloplats för det självständiga Litauens framstående medborgare.

Utställningen AccessAbility

I fotoutställningen AccessAbility har den svenske fotografen Markus Marcetic fotograferat 14 personer med olika funktionsnedsättningar som även delar med sig av sina personliga livsberättelser.