Officianter vid vigseln mellan Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist

Officianter vid vigseln mellan Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist lördagen den 13 juni 2015 är överhovpredikant, biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungl. Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen.

Det blir överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen som ska förrätta vigseln mellan Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist lördagen den 13 juni 2015. Båda officianterna, är genom sina ämbeten, kopplade till Kungl. Hovstaterna och Hovförsamlingen, där Slottskyrkan på Stockholms slott är huvudkyrkan.

Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Estelle är döpta i Slottskyrkan. Även Kungen är döpt i Slottskyrkan.

Senast en kunglig vigsel ägde rum i Slottskyrkan var den 8 juni 2013, då Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill gifte sig. 1974 gifte sig Kungen syster Prinsessan Christina, Fru Magnuson, i Slottskyrkan.

Fakta om Slottskyrkan

Sedan Magnus Ladulås tid under sent 1200-tal har det funnits en kyrka på slottet i Stockholm, ett eget prästerskap och en egen församling som i dag bär namnet Kungl. Hovförsamlingen.

Den nuvarande Slottskyrkan invigdes den 8 december 1754 i närvaro av dåvarande kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika samt arvprinsen Gustav, sedermera Gustav III. Slottskyrkan har sedan dess lämnats utan större förändringar.

Läs mer om Kungl. Hovförsamlingen och Slottskyrkan på: www.kungahuset.se/hovforsamlingen

Till toppen