Kronprinsessparet besöker Sydkorea 23-25 mars

Den 23-25 mars besöker Kronprinsessparet, tillsammans med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Seoul i Sydkorea. Besöket fokuserar på tre områden – miljö, att stärka handelsförbindelserna samt kultur.

Sydkorea har under lång tid haft en av världens snabbaste tillväxttakter. Sydkorea är Sveriges fjärde största exportmarknad i Asien, efter Kina, Japan och Indien. Sveriges export till Sydkorea är förhållandevis låg och potentialen för svenska företag är därför mycket stor.

Ca 80 svenska företag är etablerade i Sydkorea. Uppskattningsvis finns ytterligare ett par hundra företag representerade på marknaden genom lokala agenter och distributörer.

Sverige och Sydkorea har långvariga och goda förbindelser. Under Koreakriget, 1950-53, bidrog Sverige med ett fältsjukhus i Busan. Diplomatiska förbindelser upprättades 1959 och en svensk ambassad öppnades 1977 i Seoul.

Ur programmet för besöket i Sydkorea 23-25 mars

Måndag 23 mars

Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC)

Vid Koreakrigets slut 1953 slöts ett vapenstilleståndsavtal mellan de stridande parterna och en särskild kommission upprättades - Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC).

Kronprinsessparet besöker den demilitariserade zonen i Panmunjom, som ligger på gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Generalmajor Berndt Grundevik berättar om den svenska representationen samt verksamheten vid NNSC. Sedan 1953 deltar Sverige i övervakningen av vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea. I dagsläget har Sverige fem officerare på plats i Panmunjom.

Middag med representanter från svenska företag i Sydkorea

Middagen arrangeras av Business Sweden och Swedish Chamber of Commerce i Korea. Vid middagen talar bland andra Dr Choi Byung-il, professor vid Ewha Womans University, på temat ”Ekonomiska utmaningar i Korea”. Därefter berättar de inbjudna svenska företagen om sina verksamheter i Sydkorea.

Tisdag 24 mars

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll träffar hälso- och välfärdsminister Hyungpyo Moon för ett bilateralt möte

Fokus för mötet är pensioner och föräldraförsäkring. Sverige och Sydkorea har sedan 2013 ett bilateralt samförståndsavtal inom hälso- och välfärdsområdet. Avtalet är baserat på ömsesidighet och ska fungera som en plattform för att underlätta för privata, offentliga och akademiska aktörer i respektive land. 2013 undertecknades också ett socialförsäkringsavtal mellan länderna. Avtalet samordnar de svenska och sydkoreanska allmänna systemen för ålders-, efterlevande- och förtidspension.

Green Climate Fund

Dagen inleds med ett besök vid Green Climate Fund som har säte i Seoul. Green Climate Fund etablerades efter beslut på FN:s klimatmöte i Cancún 2010. Fondens funktion är att finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer. Fonden arbetar för att uppfylla de klimatmål som United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) satt. Vid besöket berättar Green Climate Fund om sitt arbete samt den pågående förhandlingsprocessen som kommer ske under FN:s klimatkonvention i Paris i december 2015 där man vill att ett rättsligt bindande avtal om utsläppsbegränsningar skrivs.

Lunch på temat ”Utmaningar för Korea i dag”

Sveriges ambassadör Lars Danielsson står värd för en lunch på temat ”Utmaningar för Korea i dag”. Inbjudna gäster talar kring aktuella utmaningar så som de höga kraven vid studier samt behovet av fler entreprenörer i Sydkorea.

Möte med Sydkoreas president Park Geun-hye

Eftermiddagen inleds med ett officiellt möte med president Park Geun-hye.

Kransnedläggning vid Memorial Tower of the National Cemetary

Kronprinsessparet deltar vid en kransnedläggningsceremoni vid Memorial Tower of the National Cemetary. Cirka 173 000 personer, så som soldater, poliser samt tre av Sydkoreas tidigare presidenter, ligger begravda på National Cemetary.

Möte med Sydkoreas premiärminister

Efter kransnedläggningen träffar Kronprinsessparet Sydkoreas premiärminister Lee Wan-koo för ett officiellt möte.

Officiell middag med Sydkoreas premiärminister

Sydkoreas premiärminister Lee Wan-koo bjuder Kronprinsessparet på middag i premiärministerns residens.

Onsdag 25 mars

Hankuk University of Foreign Studies

Kronprinsessparet inleder dagen med att besöka Hankuk University of Foreign Studies där de träffar elever och lärare från intuitionen för skandinaviska språk.

National Rehabilitation Center

Kronprinsessparet besöker National Rehabilitation Center. National Rehabilitation Center är ett nationellt center för rehabilitering och arbetar bland annat med att ta fram hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Centret har bland annat tagit fram robotar som används både industriellt och medicinskt.

Lunch på svenska residenset

Sveriges ambassadör Lars Danielsson står värd för en lunch på residenset. Gäster vid lunchen är Dr. Choi Jinwook, president of the Korea Institute for National Unification, och Dr. Hahm Chaibong, president of the Asan Institute for Policy Studies, som bland annat kommer diskutera Koreahalvön.

National Library for Children and Young Adults

Eftermiddagen inleds med ett besök på National Library for Children and Young Adults där Kronprinsessparet får en guidad visning av biblioteket samt närvarar vid invigningen av utställningen ”Swedish Children’s Book and Astrid Lindgren Memorial Award”.

The War Memorial of Korea

Eftermiddagen avslutas med ett besök på The War Museum of Korea. Kronprinsessparet får en guidad visning av FN-utställningen där en svensk monter ingår. Under Koreakriget fanns ett svenskt fältsjukhus i staden Busan i sydöstra Korea.

Middag med Dr Lee Se-ung, Honorary Chairman of Korea-Sweden Arts and Culture Society

Dagen avslutas med att Dr Lee Se-ung står värd för en middag med inbjudna kulturpersoner i Sydkorea. Middagen avslutas med en musikföreställning av sopranen Shin Jihwa och tenoren Alfred Kim.