Statsbesök Finland 3–5 mars

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Finland 3–5 mars på inbjudan av president Sauli Niinistö. Två statsråd representerar regeringen: utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det senaste statsbesöket i Finland ägde rum i augusti 2003. I april 2012 var president Niinistö i Sverige på statsbesök.

Syftet med statsbesöket

Sverige och Finland står varandra mycket nära och samarbetar väl, men gemenskapen behöver utvecklas och moderniseras. Syftet med besöket är att ge inspiration till nya bilaterala samarbeten inom politik, ekonomi och kultur, att förnya de svensk-finska nätverken och att bredda förbindelserna till det finskspråkiga Finland.

I anslutning till statsbesöket medföljer en svensk näringslivsdelegation bestående av företag och organisationer med intresse av utbyte med Finland. Delegationen leds av Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, tillsammans med Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Kungaparet möter media

Media är välkommen att delta under stora delar av programmet. För media anordnas dessutom två möten med Kungaparet. Dels onsdagen den 4 mars kl. 12.35 på Hanaholmen i anslutning till ungdomsforumet som hålls där. Dels torsdagen den 5 mars kl. 17.40 i UPM:s klubbhus i Villmanstrand. Mötet avslutar statsbesöket.

Ur programmet för statsbesöket 3–5 mars

TISDAGEN DEN 3 MARS I HELSINGFORS

Digitalisering av traditionell industri

Näringslivsseminarium om digitalisering av traditionell industri. Medverkar gör finska och svenska företag och temat är hur samarbeten och nytänkande kan stärka våra länder.

Kungen, presidenten Niinistö och utbildningsminister Gustav Fridolin deltar.

Studenter i app-tävling för näringslivet

Lag bestående av svenska och finska studenter i Helsingfors, bland annat från den svenskspråkiga Handelshögskolan (”Hanken”), tävlar om att ta fram en app som ska underlätta kontakter och samarbete mellan finskt och svenskt näringsliv. Tävlingen ordnas av ungt företagande i Finland.

Drottningen och presidentens hustru Jenni Haukio besöker de tävlande.

Sibelius på konstmuseet Atenum

Besök på konstmuseet Atenum och utställningen Sibelius och konstens värld. Utställningen består av finländsk konst från Sibelius tid och är skapad särskilt till Sibelius 150-årsjubileum. Dessutom ges en minikonsert med pianisten Folke Gräsbeck. Han tilldelades 2014 Sibeliusmedaljen för sin avgörande insats i att göra Sibelius musik känd. Gräsbeck har spelat in samtliga Sibelius pianokompositioner på skiva och uppträtt flitigt utomlands.

Kungaparet och presidentparet besöker utställningen. Drottningen och presidentens hustru Jenni Haukio tar del av pianisten Folke Gräsbeck Sibeliuskonsert.

Läs mer om utställningen.

ONSDAGEN DEN 4 MARS I HELSINGFORS

Startup-boom i Finland

Finland är långt framme gällande kommunikationsteknik, mobila tjänster och dataspelsindustrin. Den finska ”Start-up”-kulturen är något Sverige kan lära sig av både gällande entreprenörskap och i utbildningssyfte.

Kungaparet, utbildningsminister Gustav Fridolin och Ylva Berg, vd Business Sweden, möter ett 30-tal startup-företag.

Me & MyCity – prisbelönt utbildningsmodell

Företagsbyn Me & MyCity i Esbo är ett utvecklings- och utbildningskoncept för skolelever i årskurs sex (12–13 åringar). Projektet lär sjätteklassare mer om entreprenörskap för att förbereda dem för arbetslivet och som medborgare i samhället. I november 2014 utsågs Me & MyCity till vinnare av World Innovation Summit for Education Prize och det har även lyfts fram av EU-kommissionen som en modell för främjande av företagstänkande.

Kungaparet och utbildningsminister Gustav Fridolin besöker företagsbyn.

Läs mer på om Me & MyCity.

Framtidens ledare möts på Hanaholmen

På Hanaholmen - Kulturcentrum för Sverige och Finland - anordnas nätverksträffen ”Framtidens ledare från Sverige och Finland axlar manteln”. Syftet är att föryngra, stärka och bredda nätverken mellan Sverige och Finland och ge nya impulser till samarbeten inom näringsliv, politik, forskning, kultur och medier. Ett 60-tal unga blivande ledare deltar.

Kungaparet deltar och Drottningen delar ut pris till vinnaren i app-tävling.

Läs mer om Hanaholmen.

Möte med pressen

Kungaparet möter media på Hanaholmen i anslutning till ungdomsforumet.

Ung finländsk design

Drottningen och presidentens hustru Jenni Haukio unga designers på Designforum.

TORSDAGEN DEN 6 MARS VILLMANSTRAND

Villmanstrand i östra Finland grundades som stad 1649 under drottning Krisitinas regering. Stadsvapnet föreställer en vild skogsman, därav stadens namnet.

Läs mer om Villmanstrand.

Teknik och lek i utbildning

Besök vid Yrkeshögskolan och Tekniska universitetet. Rundvandring i skolan, och visning av simulatorstationer för sjuksköterskestudenter samt LEGO Mindstorms för unga skolelever. Yngre skolelever lär sig programmering genom lek med lego. Programmering kommer att bli ett obligatoriskt ämne i grundskolan i Finland.

Kungaparet deltar och presidentparet deltar.

Unga kulturmöten Sverige-Finland

Unga svenska och finländska artister möts på scenen på Villmanstrands stadsteater. Det blir en blandning av estradkonst, från breakdance, rapp, cirkus, balett till folkdans. Bland annat medverkar den framgångsrika och internationellt uppmärksammade folkdansgruppen Kirjavat som förmedlar karelsk energi och dansglädje. Från Sverige deltar rapartisten JesseP, som haft framgång både i Finland och i Sverige. Dessutom framförs en kortversion av föreställningen Drottning Kristinas danser som hade världspremiär i Rikssalen på Kungliga slottet i höstas. Föreställningen är inspirerad av drottningens liv, resor och möten. Hans Marklund står för regi och koreografi och dansare från Anneli Alhankos och Eva Johnsons dansskola BASE23 medverkar.

Andra generationens biodiesel

Besök på finländska träförädlingsindustrikoncernen UPM:s (United Paper Mills) anläggning. UPM är en av världens största tillverkare av massa och papper. Vid bioraffinaderiet utvinns sedan januari 2015 biodiesel – UPM BioVerno – en andra generationens biodiesel av hög kvalitet gjord av råtallolja. Denna diesel sägs vara den enda i världen som kan ersätta normal diesel och som bilar kan köra på. Kungaparet och presidentparet deltar.

Möte med pressen

Kungaparet möter media i UPM:s klubbhus i Villmanstrand. Mötet avslutar statsbesöket.

Kontakt:

Ulla Jacobson, departementssekreterare UD, tfn 08-405 58 47, 072-516 38 48

Informationsavdelningen, Kungl. Hovstaterna, tfn 08-402 60 00

Till toppen