Hedvig Eleonora den svenska barockens drottning – jubileumsåret 2015

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonoras dog och då sätter de kungliga slotten Drottningholm, Gripsholm och Strömsholm fokus på den svenska barocken med utställningar, konserter, föredrag och temavisningar. I en nypublicerad, rikt illustrerad antologi ges också en uppdaterad bild av Hedvig Eleonora, den svenska stormaktstidens mest anmärkningsvärda drottning. I våra slottsbutiker ges möjlighet för alla att inspireras och ”ta med barocken hem”.

Hedvig Eleonora är känd till namnet men för övrigt tror jag att man i allmänhet vet rätt lite om denna drottning som var en av de mest inflytelserika personerna i Sverige under nästan sex decennier under 1600-talet och början av 1700-talet, säger Husgerådskammarens Överintendent Margareta Nisser Dalman.

Drottningholms slott - ”Trädgård och natur i hovlivet”

30 april 2015 – 6 januari 2016

I slottssalarna med utsikt över trädgårdsanläggningen, där Hedvig Eleonora var byggherre, får besökaren en sinnesupplevelse med bilder, dofter, ljud och växter. Motiv från några av tidens katalogverk ger inblick i allt från det praktiska trädgårdsarbetet till 1600-talets syn på naturen. Slottets barockinredningar och föremål ur Skattkammarsamlingen visar hur flora och fauna inspirerade både i stort och smått.

Drottningholms slott- Blomsterutställning

30 april – 3 maj 2015

Under fem dagar ges en färgsprakande blomsterutställning inne på slottet. Med blomsterprakt, festliga arrangemang och historiska kulturväxter har Hedvig Eleonoras barockträdgård flyttat in i slottets unika kulturmiljöer. Inspireras av blomsterarrangemang designade av hovfloristen Claes Carlsson och trädgårdsmästarna i Drottningholms slottspark, upplev historiska tulpansorter som Tulipa Duc van Tol ’Red and Yellow’ från 1595 och njut av unika kulturmiljöer.

Gripsholms slott - ”Talande textil”

14 maj 2015 – 6 januari 2016

Här får besökaren se både dyrbara och aldrig tidigare visade textilier. En mässhake i guldbroderi och ett sängtäcke i osmansk brokad är ett par av höjdpunkterna tillsammans med sidendukar, broderat sänglinne och bolster. -Här kommer man drottning Hedvig Eleonora nära. Det är saker som hon har använt och känt på, säger Merit Laine, intendent vid HGK och utställningskommissarie. I de målade porträtten syns tidens mode och smak för textilt överdåd. Utställningen visas i den tillbyggnad som Hedvig Eleonora lät göra på slottet.

Strömsholms slott - ”Ridkonst och fursteroll”

30 maj – 31 augusti 2015

Strömsholms slott är sedan länge förknippat med hästar. Utställningen på Strömsholms slott, inrymd i två salar på slottets övervåning, visar på hästens betydelse under 1600-talet. - Hästen var mycket betydelsefull. Den var allt från ”lyxbil” till jordbruksmaskin till bästa vän och krigsmaskin, berättar Leila Tuuli, intendent vid Husgerådskammaren. Genom grafiska blad och ryttarporträtt får besökaren se hur Hedvig Eleonoras son Karl XI fostrades in i sin fursteroll genom ridkonsten.

Nyskriven antologi ”Hedvig Eleonora den svenska barockens drottning”

I samband med jubileumsutställningarna ges den rikt illustrerade boken "Hedvig Eleonora den svenska barockens drottning" ut av Votum förlag. Artiklarna är skrivna av framstående svenska och internationella Hedvig Eleonora-kännare och ges ut på både på svenska och engelska.

De kungliga slotten

Som besökare vid de kungliga slotten får du uppleva historiska helhetsmiljöer med konst, arkitektur och trädgårdsanläggningar från olika sekler. Kungliga Husgerådskammaren underhåller och vårdar den lösa inredningen på de kungliga slotten. Totalt handlar det om cirka 250.000 enskilda föremål, som ägs av staten och disponeras av H.M. Konungen. De publika verksamheterna inom Ståthållarämbetet håller slotten öppna för allmänheten och lyfter fram slottens miljöer genom visningar, föredrag och evenemang. De kungliga slotten disponeras av H.M. Konungen och ägs av staten.

Läs mer om jubileumsåret och Hedvig Eleonora, den svenska barockens drottning på www.kungahuset.se/hedvigeleonora

Den officiella hashtaggen för jubileumsåret är #hedvigeleonora

Kontakt

Helena Chreisti Intendent vid Drottningholms slottsförvaltning och samordnare för Hedvig Eleonora-jubileet

helena.chreisti@royalcourt.se, 08-4026241, 08-4026000 (vxl)