Kronprinsessparet besöker Estland 28-29 oktober

Den 28-29 oktober besöker Kronprinsessparet, tillsammans med ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, Tallinn och Tartu i Estland. Besöket fokuserar kring tre områden – kultur, ekonomi och miljö.

Banden mellan Sverige och Estland är starka. Sverige var mycket aktivt under den process som ledde fram till Estlands återvunna självständighet 1991 och var första land att öppna ambassad i Estland efter självständigheten.

Sverige är Estlands största handelspartner och Sverige står för de största utländska direktinvesteringarna i Estland.

Ackrediteringen är öppen till fredag 24 oktober kl. 11.00

Estniska utrikesministeriet ber att media väljer vilka programpunkter de önskar delta vid.

Ur programmet för besöket 28-29 oktober i Estland

Tisdag 28 oktober

Nationellt id-kort

Estland är ett av Europas snabbast växande IT-länder och har ett väl utvecklat nationellt id-kort som ger tillgång till Estlands samtliga säkra e-tjänster. Id-kortet ger esterna möjlighet att hantera privat- såväl som företags- och myndighetsinformation på ett säkert sätt från sina datorer eller mobiltelefoner. Konceptet kallas för e-Estonia och Kronprinsessparet inleder sitt besök i e-Estonias showroom där de får information kring Estlands olika ICT lösningar.

Estoniamonumentet

Kronprinsessparet besöker därefter Estoniamonumentet "Bruten linje" som anlades på Stora Strandportens bastion till minnet av offren vid färjan Estonias förlisning den 28 september 1994. Monumentet är skapat av skulptören Villu Jaanisoo och arkitekten Jorma Mukala.

Lunch i presidentpalatset

Estlands president Toomas Hendrik Ilves och fru Evelin Ilves bjuder Kronprinsessparet på lunch i presidentpalatset. Övriga gäster är bland andra Estlands kulturminister Urve Tiidus samt representanter från det estniska och svenska kultur- och näringslivet.

Swedish Business Awards 2014

Under eftermiddagen deltar Kronprinsessparet vid Swedish Business Awards 2014 som syftar till att lyfta fram framstående företag och entreprenörer inom olika områden. Under seminariet delas tre priser ut – hållbart företagande, företagets sociala ansvar och innovation. Vid Swedish Business Awards deltar även Estlands premiärminister Taavi Rõivas samt Estlands utrikeshandels- och företagsminister Anne Sulling.

Miljökonferens om Östersjön

Miljökonferens "Blue Economy in the Vulnerable Baltic Sea" kring Östersjömiljön avslutar eftermiddagen. Konferensen arrangeras av Stockholm Environment Institute. Sveriges havs- och vattenambassadör Lisa Emelia Svensson och förre finansministern Allan Larsson, grundare av Forum Östersjön, deltar vid konferensen.

På kvällen ger Sveriges ambassadör, H.E. Anders Ljunggren med fru Barbro Allardt Ljunggren middag på residenset.

Onsdag den 29 oktober

Ericsson

Dagen inleds med ett besök på en av Ericssons största anläggningar i världen. Anläggningen tillverkar huvudsakligen mobila basstationer och kommunikationsutrustning för 2G, 3G och 4G.

Tartu

Därefter besöker Kronprinsessparet staden Tartu, ligger ca 20 mil sydöst om Tallinn, där Estlands Nationalmuseum och Estlands Studentförening står som värdar för en lunch på Estlands Studentförening, grundad 1870.

Nationalmuseet i Tartu

Kronprinsessparet besöker sedan Nationalmuseet i Tartu. Den estniska samlingen från Nordiska museet i Stockholm kommer återföras i en evighetslång deposition till Estlands nationalmuseum i Tartu. Av de nära 300 föremålen har de flesta anknytning till dräkter och smycken. Föremålen kommer främst från de estniska öarna och norra Estland och har samlats in vid olika tillfällen under 1800- och 1900-talet.

Kronprinsessparet deltar därefter vid ett seminarium på temat "Fashion, cultural heritage and diversity" i regi av Handarbetets Vänner i Stockholm och med audiovisuella presentationer av Gudrun Sjödén, Anu Raud, Miriam Parkman, Elin Ivre och Liisi Soolepp. Gudrun Sjödén kommer berätta om sin Muhu-inspirerade kollektionen och hur hon inspirerats av traditionellt hantverk. Anu Raud berättar om sitt arbete och hur hon arbetar med kulturhistorisk research. Miriam Parkman, Elin Ivre och Liisa Soolepp berättar om varifrån de hämtar sin inspiration.

Universitetet i Tartu

Som avslutning på dagen besöker Kronprinsessparet universitetet i Tartu. Universitetet i Tartu grundades 1632 av Gustav II Adolf och är ett av de äldsta universiteten i norra Europa. Under besöket på universitetet tar Kronprinsessparet del av ett seminarium kring förbindelserna mellan Sverige och Estland. Estlands utbildnings- och forskningsminister Jevgeni Ossinovski är en av talarna.

Därefter avslutas besöket i Estland.