Kungafamiljens kläder och smycken

Kungens klädsel

Kungen är amiral i flottan och bar stor mässdräkt modell 1878. Denna så kallade sällskapsuniform för marinen motsvarar högtidsdräkt och kan bäras i festsammanhang, då frack bärs enligt civilt bruk. Stor mässdräkt består av mörkblå mässjacka, vit väst, mörkblå byxor med guldrevärer frackskjorta och svart fluga.

Kungen bar Serafimerorden i band med kraschan och Vasaorden i kraschan. Av halsdekorationer bar Kungen Svärdsorden, den svenska militära orden.

Kungen bar även två ordenskraschaner, överst den svenska Serafimerorden och under den Vasaordens kraschan. På bröstet (inifrån — ut) bar Kungen dekorationer i miniatyr: Gustav V:s jubileumstecken II, Gustav VI Adolfs minnesmedalj, Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden.

Drottningens klädsel

Drottningen bar en jadefärgad klänning med släp. Klänningen är i silkorganza med broderad silkesspets och Swarovskistenar.

Till det bar Drottningen Drottning Sofias diadem och brilliantcollier med kläpp. Drottningen bar också Serafimerorden i band med briljanterad kraschan.

Kronprinsessans klädsel

Kronprinsessan bar en klänning i greigerosé med toner av aubergine. Klänningen är i handfärgad dubbelsidig silkorganza med lager av handfärgat tyll i tre nyanser, silkestrådar, lurextrådar, pärlor och Swarowskikristaller i ametist och ljusgrå opal.

Kronprinsessen bar Prinsessan Lilians diadem och corsage samt Serafimerorden i band. Prinsessan Lilians diadem är tillverkat av firman Boucheron i Paris och var från början ett halsband. Smycket var en gåva från drottning Sofia (1836–1913) till prinsessan Lilians svärmor, kronprinsessan Margareta, på hennes bröllopsdag 1905.

Prins Daniels klädsel

Prins Daniel bar frack med Serafimerorden i band och kraschan.

Prins Carl Philips klädsel

Prinsen är kapten i amfibiekåren och bar stor mässdräkt modell 1878. Denna så kallade sällskapsuniform för marinen motsvarar högtidsdräkt och kan bäras i festsammanhang, då frack bärs enligt civilt bruk. Stor mässdräkt består av mörkblå mässjacka, vit väst, mörkblå byxor med guldrevärer, frackskjorta och svart fluga.

Till toppen