Statsbesök från Turkiet 11-13 mars 2013

Det statsbesök från Turkiet som varit uppskjutet sedan i höstas, kommer att äga rum 11-13 mars 2013, då president Abdullah Gül och hans maka Hayrünnisa Gül besöker Sverige på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf.

I president Güls delegation ingår flera ministrar för överläggningar med svenska statsråd och ett stort antal företrädare för Turkiets näringsliv för möten med svenska affärsrepresentanter.

Förutom högtidlig välkomstceremoni vid ankomst till Stockholms slott innehåller programmet bland annat möten med talman Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Detta är det första statsbesöket en turkisk statschef gör i Sverige. Kungaparet gjorde ett statsbesök till Turkiet 2006, vilket var det första svenska statsbesöket i landet.
Statsbesöket syftar till att fördjupa och intensifiera de redan utmärkta relationerna mellan Sverige och Turkiet. Det bilaterala samarbetet präglas inte minst av Sveriges stöd till Turkiets EU-medlemskapsprocess, men också av ett snabbt ökande handelsutbyte.

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag för ansökan om ackreditering är fredag 1 mars.