Statsbesök från Turkiet 10-12 september 2012

Turkiets president Abdullah Gül avlägger statsbesök i Sverige 10-12 september 2012 på inbjudan av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf. Presidentens maka Hayrünnisa Gül deltar också i besöket.

I den officiella delegationen ingår representanter från Turkiets regering och statsförvaltning samt företrädare för turkiskt näringsliv.

Detta är det första statsbesöket en turkisk statschef gör i Sverige. Kungaparet gjorde ett statsbesök till Turkiet 2006, vilket var det första svenska statsbesöket i landet.

Besöket syftar till att fördjupa och intensifiera de redan utmärkta relationerna mellan Sverige och Turkiet. Det bilaterala samarbetet präglas inte minst av Sveriges stöd till Turkiets EU-medlemskapsprocess, men också av ett snabbt ökande handelsutbyte. Programmet kommer att innehålla möten med riksdagens talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt samt med företrädare för svenskt näringsliv. Programmet är under utarbetande.

Till redaktionen

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka statsbesöket. Mer information om program och medieackreditering kommer att finnas på UD:s webbplats i början av augusti.