Prinsessan Estelles vapensköld och monogram

Kronprinsessparets dotter föddes 23 februari 2012 och H.M. Konungen har beslutat förläna henne titeln H.K.H. Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland. Med titeln följer ett heraldiskt vapen och ett namnchiffer (monogram).

H.M. Konungen har nu fastställt vapen och namnchiffer, som ritats av den heraldiske konstnären Vladimir A Sagerlund.

Vapnet har fyra fält och en hjärtsköld och är krönt med en prinsesskrona. De fyra fälten visar Lilla riksvapnet (fält 1 och 4), Folkungavapnet (fält 2) samt Östergötlands vapen (fält 3). Hjärtskölden visar ätten Bernadottes vapen.

Vapnets komposition följer en sekelgammal tradition. Det är, förutom landskapsvapnen i det tredje fältet, endast kronorna som skiljer mellan moderns och dotterns vapen. H.K.H. Kronprinsessan Victoria för en tronföljarkrona, som vid trontillträdet kommer att överföras till att kröna dotterns vapen.

Namnchiffret består av initialen E krönt med en prinsesskrona.

Om vapen och monogram

Sedan medeltiden har kungar och prinsar haft vapensköldar i skulpterad eller målad form med symboler för landet och ätten. Sveriges riksvapen har i stort sett haft samma grunduppbyggnad sedan Karl Knutsson Bondes tid vid 1400-talets mitt och innehåller bland annat Folkungaättens lejon mot blå strömmar i kombination med de tre öppna kronor som symboliserar Sverige.

Landslaget i ishockey bär ju som bekant namnet Tre Kronor. Åtminstone sedan 1500-talet finns i riksvapnets centrum en så kallad hjärtsköld med den regerande ättens vapen. Vasaättens symbol var en sädeskärve, en så kallad vase. Den Bernadotteska ätten representeras bland annat av en böjd bro eftersom Karl XIV Johan vid valet till svensk tronföljare 1810 var furste av det Italienska furstendömet Ponte Corvo vilket betyder den böjda bron.

Det är också en gammal tradition att hertigar av det Kungliga Huset dels bär sin ätts vapen och också sitt hertigdömes vapen. Då tas ett av fälten i stora riksvapnet ut och ersätts av det aktuella landskapsvapnet. När kvinnlig tronföljd infördes överfördes denna tradition till arvsberättigade prinsessor. Prinsessan Estelle kommer alltså att föra Östergötlands grip in sitt personliga vapen.

Kungligheter har även av tradition monogram. Dessa monogram har en mer tidspräglad utformning men traditionsenligt har kungligheter idag så kallade spegelmonogram. Heter prinsen Carl så formas monogrammet av två spegelvända C under rangkronan, det vill säga den prinskrona som symboliserar arvtagaren.

Monogrammen har varierade funktioner. Monogrammet kan användas som en ägarbeteckning på en möbel eller en bok eller för att ge en officiell karaktär åt ett program. Monogrammet kan även utföras som ett tjänstetecken. En hovdam bär Drottningens krönta spegelmonogram i offentliga sammanhang.