Prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan tisdagen den 22 maj 2012

Mer information om faddrar, krona, serafimerorden, dopklänning samt dopvatten.

Prinsessan Estelles faddrar

Kronprinsessparet har valt följande fem faddrar till Prinsessan Estelle:
Prinsen av Oranien, Prins Willem-Alexander av Nederländerna
Kronprins Haakon av Norge
Kronprinsessan Mary av Danmark
Prins Carl Philip
Anna Westling Söderström

Insignier

Vid dopfunten ligger prins Oscar (II):s furstekrona på ett blått sammetshyende och Serafimerordens tecken i form av en kraschan samt Serafimerordens ljusblå band med ordenstecken.

Prins Oscars krona

Kronan tillverkades 1844 till dåvarande prins Oscar (II) inför hans pappas (blivande Oscar I) kröning. Kronans juveler hämtades från Skattkammarens. Efter att flera kronor tillverkats på 1700-talet minskade samlingen av lösa juveler och pärlor betydligt, vilket är anledningen till att exempelvis spirornas 32 infattade pärlor är halverade. Två toppärlor på de båda främre spirorna plockades från Erik XIV:s krona, mittsmaragden togs från Gustav III:s epålett.

Kronans uppbyggnad avviker i en detalj från den vanliga med en vase mitt fram istället för en spira. Placeringen av denna är enligt heraldikens regler endast för kronprinskronor.

Kronan har valts såsom varande en Bernadottekrona och eftersom den blivande Oscar II var hertig av Östergötland.

Serafimerorden

Från det att Serafimerorden instiftades 1748 fram till Kungens dop 1946 har svenska prinsar behängts med Serafimerorden vid sina dop. Men vid Ordensreformen 1975 tog man bort utdelandet av ordnar till svenska medborgare. 1995 skrevs lagen om så att medlemmar av Kungahuset kan få Serafimerorden. Samma år mottog Kronprinsessan denna på sin myndighetsdag.

Dopklänning

Prinsessan Estelles dopklänning bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Dopklänningen har även burits av Gustaf Adolfs syskon (Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil och Carl Johan) samt av prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas barn, det vill säga Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina, samt Kungen. Dopklänningen bars också av Kronprinsessan Victoria samt av Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine.

Vid Prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

Dopvattnet

Dopvattnet är hämtat från en källa på Öland. Detta är en tradition som Kungaparet inledde och Kronprinsessan, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine har alla döpts i källvatten från Öland.

Till toppen