Statsbesök från Finland - program och ackrediteringsinformation

Finlands president Sauli Niinistö avlägger statsbesök i Sverige 17-18 april 2012 på inbjudan av Kung Carl XVI Gustaf. Drottning Silvia och presidentens maka Jenni Haukio deltar också i statsbesöket. Utrikesminister Erkki Tuomioja ingår i den officiella delegationen.

Sauli Niinistö tillträdde som Finlands 12:e president den 1 mars i år. Niinistö var tidigare riksdagens talman (2007-2011).

Enligt traditionen går det första finska statsbesöket till Sverige. Det senaste statsbesöket från Finland ägde rum i maj 2000 efter att den dåvarande presidenten Tarja Halonen tillträtt. Kungaparet avlade statsbesök till Finland i augusti 2003.
Under Märkesåret 2009 gjorde president Tarja Halonen ett officiellt besök Sverige i januari och Kungaparet besökte Finland i augusti samma år.

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag för ansökan om ackreditering är 4 april 2012.

Preliminärt program

Tisdag 17 april

Statsbesöket börjar tisdag 17 april på förmiddagen med ett högtidligt mottagande vid ankomsten till Stockholm Arlanda flygplats. Kungaparet möter vid Hovstallet för en färd genom Stockholm med häst och vagn till Kungliga slottet och en officiell välkomstceremoni på inre borggården. Kungaparet bjuder därefter presidentparet på en privat lunch på Slottet.

President Niinistö kommer på eftermiddagen bland annat att ha ett möte med Riksdagens talman Per Westerberg och överläggningar och presskonferens med statsminister Fredrik Reinfeldt i Rosenbad. På tisdagens program står också ett besök på Moderna museet och på utbildningsföretaget Hyper Island. Statsbesökets första dag avslutas med att Kungaparet ger en galamiddag för presidentparet på Kungliga slottet.

Onsdag 18 april

Onsdag 18 april börjar med besök på Sverigefinska skolan i Upplands Väsby och på Karolinska institutets Science for Life Laboratory. Stockholms stad är värd för en lunch ombord på en skärgårdsbåt och på eftermiddagen besöker presidentparet Finlandsinstitutet. Statsbesöket avslutas med en mottagning i Finlands ambassadörs residens.

Med reservation för ändringar.

Till toppen