Prins Bertil skulle ha fyllt 100 år tisdagen den 28 februari 2012

Prins Bertil föddes den 28 februari 1912 som fjärde barn till kronprins Gustav (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta.

Prins Bertils kungliga begravningsplats, som är belägen i Hagaparken, är öppen för allmänheten tisdagen den 28 februari mellan klockan 10.00-16.00

Den 6 juni 2012 invigs en större utställning om Prins Bertil på Kungliga slottet.

Nedan finner ni en längre text om Prins Bertil.

Så minns vi Prins Bertil

Den 28 februari 1912 föddes kronprinsparet Gustaf (VI) Adolf och Margaretas fjärde barn, en prins som vid dopet tilldelades namnen Bertil Gustaf Oscar Carl Eugen.

Den unge prinsen föddes och fostrades i en familj präglad av arv och traditioner. Familjefadern var landets tronföljare och modern barnbarn till Storbritanniens regerande drottning Victoria. Samtidigt var kronprinsfamiljen i många stycken en modern familj. Ett exempel på detta är att barnkammaren låg i direkt anslutning till föräldrasovrummet och att modern ansåg det som sin förnämsta plikt att själv ta hand om och vårda sina barn. I den tidens massmedia framställdes kronprinsessan Margareta som idealbilden av den goda modern och familjen symboliserade ett gott familjeliv i konungariket Sverige. Åtta år gammal blev prins Bertil moderlös vid kronprinsessan Margaretas oväntade bortgång 1920.

Skolgången kom att i hög grad präglas av idrott och bland annat så vann prinsen sexton år gammal skridskotävlingar för svensk skolungdom. Rubriken i Dagens Nyheter löd Kungligt rekord i skolungdomens hastighetsåkning. Prins Bertil skrinnar 500 meter på 52.9. Detta la grunden till ett livslångt engagemang för svensk idrott och Bertil blev idrottsprinsen som 1947 valdes till ordförande i både Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté

Prins Bertil utbildades till officer i Flottan och under en del av andra världskriget tjänstgjorde han som svensk marinattaché vid ambassaden i London. Det var under denna tid som prinsen mötte sin blivande hustru Mrs Lilian Craig. Efter freden 1945 kom prinsens liv att förändras radikalt. 1947 omkom prinsens äldre bror Gustaf Adolf i en flygolycka. Farfar kung Gustaf V dog hösten 1950 och fadern blev då kung Gustaf VI Adolf. Den nye kronprinsen, nuvarande Kung Carl XVI Gustaf, var då fyra år gammal. Direkt efter den unge kronprinsen i tronföljden stod prins Bertil. Landets grundlag tillät då inte en prins att gifta sig, som lagen uttryckte det, med enskild mans dotter. Först efter vår Konungs trontillträde gavs möjlighet för prinsen att gifta sig och samtidigt behålla sin ställning som prins av Sverige. Den 7 december 1976 ingicks äktenskapet och Mrs Craig blev Prinsessan Lilian.

Prins Bertil var i hög grad en resande goodwillambassadör för Sverige. Själv kallade han sig för handelsresande i AB Sverige. Åtskilliga industridelegationer på uppdrag världen runt leddes av prinsen. Med sin representativa förmåga i kombination med naturlighet och charm öppnades många portar för dessa delegationer.

Prins Bertil avled 1997.

Text: Göran Alm, chef för Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Texten i sin helhet är fri för användning i redaktionellt syfte, ange Göran Alm/Kungahuset.se som byline.