Statsbesök till Botswana - preliminärt program

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Botswana den 22 -25 mars 2011 på inbjudan av president Ian Khama. Den svenska regeringen representeras av biståndsminister Gunilla Carlsson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. I anslutning till statsbesöket leder ordföranden i Svenskt Näringsliv Kenneth Bengtsson en svensk näringslivsdelegation som utgörs av företag och organisationer med affärsintressen i Botswana.

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag för ansökan om ackreditering är den 7 mars.

Preliminärt program

Tisdag 22 mars

Kungaparet anländer till Gaborone under förmiddagen där en officiell välkomstceremoni äger rum, följt av samtal mellan kungen och presidenten. Programmet fortsätter därefter med en officiella lunchbankett med presidenten som värd och med tal av de två statscheferna.

Eftermiddagen inleds med att kungaparet inviger en fotoutställning av Mattias Klum. Därefter besöker kungen parlamentets talman medan drottningen besöker SOS barnbyar. Dagen avslutas med ett möte och middag med den svenska näringslivsdelegationen.

Onsdag 23 mars

På förmiddagen besöker kungaparet Diamond Trading Centre Botswana (DTCB) följt av ett möte med svenskar bosatta i Botswana. Därefter besöker kungen Southern African Development Community (SADC) och drottningen gör besök på Spinalis, en svensk stiftelse verksam i Botswana, vars huvudmål är att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet.

Kungaparet ger därefter en officiell lunch för presidenten samt företrädare för regering, myndigheter och näringsliv.

Efter lunchen besöker kungaparet tillsammans Röda Korset. Kungens program fortsätter sedan med ett runda-bordssamtal om val- och demokratifrågor, medan drottningen besöker Baylor's Clinic för samtal om hiv/aidsfrågor.

Eftermiddagens program avslutas med en pressträff för svensk media.

Torsdag 24 mars

Kungaparet deltar på förmiddagen i ett seminarium organiserat av Sveriges Exportråd. Därefter lämnar kungaparet Gaborone och reser vidare till Kasane i nordöstra Botswana. Efter en officiell välkomstceremoni på flygplatsen besöker kungaparet nationalparken Chobe. På programmet står bland annat en officiell lunch med representanter från Botswanas regering samt företrädare för de lokala myndigheterna.

Fredag 25 mars

Förmiddagen inleds med ett seminarium om hållbar turism och avslutas med en svensk pressträff i nationalparken. Därefter reser kungaparet tillbaka till Gaborone där statsbesöket avslutas med en avskedsceremoni på flygplatsen.