Kungaparet gav Sverige­middag för att upp­märk­­samma svenska insatser

Den 17 oktober gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungl. Slottet för att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser för Sverige lokalt, regionalt eller nationellt.

Kungaparet och Prins Carl Philip hälsar gästerna välkomna till Kungl. Slottet. Här skådespelare Eva Röse.

Kungaparet och Prins Carl Philip hälsar gästerna välkomna till Kungl. Slottet. Här skådespelare Eva Röse. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Sverigemiddag är en form av representationsmiddag som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013.

Kungen, Drottningen och Prins Carl Philip tog emot gästerna i Lovisa Ulrikas matsal.

Kungen, Drottningen och Prins Carl Philip tog emot gästerna i Lovisa Ulrikas matsal. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Inbjudna gäster till dagens Sverige­middag var representanter från kulturliv, näringsliv, hälso- och sjukvård, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län, samt landets landshövdingar.

De cirka 180 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Prins Carl Philip i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen på Kungl. Slottet.

En serenadensemble ur Arméns musikkår underhöll gästerna under förflyttningen till Festvåningen.

En serenadensemble ur Arméns musikkår underhöll gästerna under förflyttningen till Festvåningen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Medan gästerna sedan tog sig en trappa upp till Festvåningen konserterade en serenadensemble ur Arméns musikkår i Östra trapphuset. Gästerna fick bland annat lyssna till The Petite Symphonie av Charles Gounod.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kandelabrar i Kungl Slottets festsal Vita Havet.

Kandelabrar i Kungl Slottets festsal Vita Havet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Servetterna vävdes i Schweiz 1990 på Scheitling & Borner-väveriet. Mönstret består av ett vackert bladornament som omringar Kungaparets monogram.

Kungen i samtal med sportchef Anette Norberg och övriga middagsgäster vid bordet.

Kungen i samtal med sportchef Anette Norberg och övriga middagsgäster vid bordet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Bordsdukningen vid Sverigemiddagen.

Bordsdukningen vid Sverigemiddagen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Bordsporslinet bestod av gåvor från riksdag och regering till Kungens 50-årsdag. Porslinet kommer från Hackman-Rörstrand Gustafsberg med design av Karin Björquist.

Drottningen i samtal med förste antikvarie Samuel Palmblad från Kronobergs län.

Drottningen i samtal med förste antikvarie Samuel Palmblad från Kronobergs län. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Gästerna på Sverigemiddagen representerade Sveriges alla län.

Gästerna på Sverigemiddagen representerade Sveriges alla län. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Bordsplacering

  • Kungen hade Kronobergs läns landshövding Maria Arnholm till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen sportchef Anette Norberg.
  • Drottningen hade Västra Götalands läns landshövding Sten Tolgfors till bordet, som också höll kvällens tacktal. På sin högra sida hade Drottningen förste antikvarie Samuel Palmblad.
  • Prins Carl Philip hade Norrbottens läns landshövding Lotta Finstorp till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen krögare Pernilla Acar Boström.
Prins Carl Philip i samtal med middagsgäster.

Prins Carl Philip i samtal med middagsgäster. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Skidåkaren och programledaren Gunde Svan och skådespelaren Eva Röse var gäster vid Sverigemiddagen på Kungl. Slottet.

Skidåkaren och programledaren Gunde Svan och skådespelaren Eva Röse var gäster vid Sverigemiddagen på Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kockarna Desirée Jaks, Viktor Westerlind och Michael Andersson som tillsammans komponerade middagens rätter.

Kockarna Desirée Jaks, Viktor Westerlind och Michael Andersson komponerade middagens rätter tillsammans. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Meny

Crudo på sotade skaldjur, barigoule med gurka, skaldjursemulsion, havsörter och pepparrotsgrädde

*

Pepprig sadel från rensarv med enrisrökt och inkokt gulbeta, kryddiga kålblad och skysås smaksatt med svarta vinbär

*

Blåbär, inkokt päron med gräddfil, maräng, citronkaramell och björnbär

Kvällens middag komponerades av kockarna Desirée Jaks, Viktor Westerlind och Michael Andersson, som alla vunnit tävlingen Årets kock.

Blomsterdekorationerna på borden i Vita Havet med bland annat begonia, spikfuchsia och salvia kom från de ettåriga rabatterna på Djurgården som rensats för vintern.

Blomsterdekorationerna på borden i Vita Havet med bland annat begonia, spikfuchsia och salvia kom från de ettåriga rabatterna på Djurgården som rensats för vintern. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna