Kungen och Kronprinsessan vid Nationalstadsparkens 30-årsjubileum
För 30 år sedan invigde Kungen Kungliga nationalstadsparken som är världens första i sitt slag. Vid dagens 30-årsjubileum deltog Kungen och Kronprinsessan i firandet vid Ulriksdals slott.

Kungen och Kronprinsessan planterade tillsammans en ek vid jubileet. Foto: Henric Wauge/SPA
Nationalstadsparken 30 år
För 30 år sedan, den 19 maj 1995, invigde Kungen Kungliga nationalstadsparken som är världens första i sitt slag.

Vid invigningen släppte Kungen ut tre duvor – Värna, Vårda och Visa – som symboliserar parkens tre ledord: att skydda natur- och kulturvärden, vårda området för framtiden samt visa parkens skönhet och förklara dess betydelse. Foto: Lars Epstein/DN/TT
Dagens jubileum arrangerades vid Ulriksdals slott. I samband med firandet höll Kungen ett tal där han bland annat sade:
”I de områden som binds samman i Nationalstadsparken finns kungliga slott, museer, restauranger, kaféer och plats för upplevelser. Men också 100 häckande fågelarter, 800 sorters blomväxter och så många som 1 200 arter av skalbaggar. Det säger en del om parkens mångfald!”
— H.M. Konungen

Kungen höll ett tal vid jubileet. Foto: Henric Wauge/SPA
Plantering och exkursion
För att uppmärksamma 30-årsjubileet planterade Kungen, tillsammans med Kronprinsessan, en skogsek – en symbol för livskraft, gemenskap och framtidstro.

Kungen och Kronprinsessan träffade elever från Naturskolan. Foto: Anders Wiklund/TT
Eftermiddagen avslutades med att Kungen och Kronprinsessan deltog i WWF:s exkursion i Ulriksdals slottspark. Exkursionen inleddes vid Ruddammen där elever från Naturskolan berättade om de insekter och groddjur de håvat upp från dammen.
Därefter gick exkursionen genom Drottningallén, engelska parken och avslutades upp på Mons Marie-kullen.

Kungen och Kronprinsessan i Ulriksdal. Foto: Anders Wiklund/TT
Nationalstadsparken
Kungliga nationalstadsparken sträcker sig över en mil inom kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö – från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Där finns ett unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder.
Grunden i Nationalstadsparken är Djurgårdsmarken, som sedan senmedeltiden har varit kunglig mark. Det är en anledning till att området är relativt sparsamt exploaterat. Karl XI:s fiskartorp, de stora slotten Ulriksdal och Haga med sina parker och Djurgårdens pastorala landskap är några exempel.
Ända sedan 1700-talet har stadsborna kommit hit för promenader, utflykter och nöjen. I dag är Kungliga nationalstadsparken Stockholmsregionens mest besökta rekreationsområde.
Upptäck mer
-
Giuseppe Penone-skulptur invigd i Prinsessan Estelles skulpturpark
30 maj 2024Den 30 maj var Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan Estelle på plats i Prinsessan Estelles skulpturpark på Kungl....
Nyheter -
Fågelskådning inför biologiska mångfaldens dag
21 maj 2024Tidigare i veckan besökte Kronprinsessan och Prins Oscar Norra Djurgården i Stockholm för att spana efter fåglar och dju...
Nyheter -
Kungen deltog i fältvandring i Nationalstadsparken
5 september 2023Den 4 september deltog Kungen i en agrarhistorisk fältvandring i Nationalstadsparken i Stockholm tillsammans med represe...
Nyheter