Prins Carl Philip på Bocuse d'Or VM
Den 27 januari närvarade Prins Carl Philip vid kocktävlingen Bocuse d'Or som hölls i Lyon i Frankrike. Sveriges tävlande Gustav Leonhardt tog brons i årets final.

Prins Carl Philip och statsrådet Peter Kullgren vid finalen i Bocuse d'Or 2025. Foto: Frida Bramstedt/Regeringskansliet
Sedan starten 1987 har Bocuse d'Or utvecklats till att bli världens mest prestigefyllda matlagningstävling.
Sverige representerades vid finalen av Gustav Leonhardt och hans team: commis Noel Moglia, coach Peter Asp Jelksäter och president Tommy Myllymäki. Tommy Myllymäki ingick även i juryn tillsammans med representanter från de tävlande länderna.

Kocken Gustav Leonhardt och hans team tog hem tredjeplatsen till Sverige i den kocktävlingen Bocuse d'Or i Lyon. Foto: Staffan Lycke
Gustav Leonhardt och hans team tog hem bronsmedaljen. Vid Europafinalen av Bocuse d'Or, som ägde rum i Trondheim i mars 2024, tog Gustav Leonhardt silver.
Under besöket fick Prinsen, tillsammans med statsrådet Peter Kullgren, även information om ett nytt kompetenscentrum för fransk gastronomi.
Prins Carl Philip har ett stort engagemang i svensk gastronomi och har följt Sveriges team vid Bocuse d'Or under många år, Prinsen är även beskyddare av tävlingen Årets Kock.

En av de rätter som det svenska laget tävlade med. Foto: Gustaf Björlin/The Food Office

Den svenska hejaklacken. Foto: Frida Bramstedt/Regeringskansliet
Om Bocuse d'Or
Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda internationella tävling för kockar och avgörs vartannat år i Lyon, Frankrike. Tävlingen, som grundades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse, har i dag utvecklats till ett globalt nätverk för gastronomi, måltid och turism. Totalt deltar 24 länder i VM-finalen i Bocuse d’Or.